2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Salvini felmondta a kormánykoalíciót: új választások jöhetnek Olaszországban

2019. augusztus 09. 09:44, utolsó frissítés: 09:52

Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnökhelyettes csütörtök este bejelentette, hogy „megszűnt a többség” és emiatt új választások kiírására van szükség Olaszországban.

A belügyminiszter ezzel lényegében a kormánykoalíció felmondására utalt és közölte Giuseppe Conte kormányfővel, hogy kezelniük kell a parlamentben kialakult válsághelyzetet, és véleménye szerint már nem lehetséges rendezni a kormánypártok közötti nézeteltéréseket.

Az olasz kormánykoalíció tavaly júniusban alakult a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a szélsőjobboldali Liga koalíciójaként, három hónappal a választások után. A kormánykoalíció ugyanakkor nem volt mentes a konfliktusoktól az elmúlt egy évben, a Liga pedig a májusi EP-választásokon a legnagyobb olasz párttá lépett elő ( támogatottsága meghaladja a 36 százalékot szerk.megj.), az M5S korábbi támogatottsága viszont nagyjából a felére, 17 százalékra csökkent.

A koalíciós partnerek legújabb konfliktusát az idézte elő, hogy az M5S az olasz felsőházban benyújtott egy indítványt, amely a környezetvédelemre és a húszmilliárd eurósra becsült költségekre való tekintettel leállította volna a Torino-Lyon közötti nagy sebességű, részben az Alpok hegyeibe fúrandó vasútvonal építését, amelyet a Liga támogatott.

Sajtóinformációk szerint Salvini abban bízik, hogy egy új választás után politikailag megerősödve immár saját maga alakíthat kormányt.

A Liga közleménye szerint Olaszországnak most „bizonyosságra, bátor és közös választásokra van szüksége. A M5S sajtóközleményben jelezte, hogy nem fél az új választásoktól, és azzal vádolta meg Salvinit, hogy „becsapta az országot”.

Habár Salvini valószínűleg abban reménykedik, hogy az olasz államfő kiírja majd az új választásokat, a Reuters szerint egyáltalán nem biztos, hogy Sergio Mattarella hajlandó lesz erre. (Reuters/index.hu)

Nyitókép: Euronews

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS