2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Luxemburgban nemsokára legalizálhatják a kannabiszt

2019. augusztus 08. 11:37, utolsó frissítés: 11:37

Luxemburg első európai országként a közeljövőben a marihuána teljes legalizációjára készül. Az országban a hárompárti kormánykoalíciós megállapodás értelmében öt éven belül legalizálni kell a kannabiszt.

Etienne Schneider, az ország egészségügyi minisztere azt nyilatkozta a Politicónak, hogy Luxemburgnak a elmúlt ötven évben folytatott drogpolitikája nem működött, és a tiltások csak még érdekesebbé tette a dolgot a fiataloknak. A miniszter a szomszédos országokat is a kábítószertörvények enyhítésére szólította fel.

A tervek szerint két éven belül minden 18 évesnél idősebb luxemburgi polgár szabadon vásárolhat marihuánát. A termelést és a terjesztést egy állami kannabisz-ügynökség fogja majd szabályozni.

A miniszter szerint a nem luxemburgi lakosok marihuána-vásárlását nagy valószínűséggel korlátozni fogják, hogy az ország ne váljon a drogturizmus célpontjává.

A közeljövőben benyújtásra kerülő törvénytervezet a 12-17 éves fogyasztók számára is enyhítést hoz majd. Az ő számukra továbbra sem lesz szabad marihuánát vásárolniuk, de az öt grammot meg nem haladó mennyiség birtoklását nem fogják büntetni. (Guardian)

Nyitókép: 24.hu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS