2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az új brit miniszterelnök szerint lehetséges egy új kilépési megállapodás, de csak a backstop nélkül

2019. július 25. 14:10, utolsó frissítés: 14:10

A Brexit-folyamat e késői szakaszában is lehetséges egy új megállapodás az Európai Unióval Nagy-Britannia kilépésének feltételrendszeréről, de ennek az egyezménynek nem lehet része az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének megelőzését célzó tartalékmegoldás (backstop) - mondta csütörtökön a londoni parlamentben Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson, aki előző napi beiktatása óta első ízben szólalt fel az alsóházban, megerősítette azt az álláspontját, hogy Nagy-Britannia mindenképpen kilép az EU-ból a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapján.

Hozzátette: ha az EU nem hajlandó tárgyalni az előző miniszterelnök, Theresa May kormánya által elért, az alsóház által háromszor is elutasított kilépési megállapodás módosításáról, akkor Nagy-Britannia október végén megállapodás nélkül lép ki az EU-ból.

A brit kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy kormánya „abszolút mértékben” garantálja a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak további érvényesülését. (mti)

Nyitókép: The New York Times

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS