2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Százezren tüntettek Hongkongban, ezúttal a városvezetés mellett

2019. július 21. 10:55, utolsó frissítés: 10:55

Több tízezren tüntettek Hongkongban szombaton a városvezetés mellett, válaszul az elmúlt hónapok ellenzéki demonstrációira - közölték rendőrségi források. A zömében idősebbekből álló tömeg helyszíni beszámolók szerint kínai zászlókkal és a rendőrséget éltető transzparensekkel vonult az utcára. Több résztvevő az elmúlt hetek tüntetésein tapasztalt erőszakos cselekmények elleni tiltakozással magyarázta részvételét a szombati megmozduláson.

Rendőrségi becslések szerint a mostani tüntetésen mintegy százezer fő vett részt, helyi sajtóbeszámolók azonban ennek a többszöröséről tudósítanak. A hongkongi hatóságok még a kormányzat melletti szimpátiatüntetés előtt bejelentették, hogy rábukkantak egy fegyverraktárra, ahol robbanószerkezeteket, késeket, fémrudakat és Hongkong függetlenségére felhívó röplapokat találtak. Ugyanitt megtalálták a Hongkongi Nemzeti Front nevű függetlenségpárti csoport címkéit is. Egy embert letartóztattak.

Az ellenzéki tüntetéshullám a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet kapcsán indult idén áprilisban. A tervezet lehetővé tenné, hogy Hongkong olyan feleknek - köztük Kínának és Tajvannak - adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye. Július elején a demonstrálók egy csoportja - a rendőrség becslése szerint mintegy 1500-an - fémrudakkal és más eszközökkel próbálták betörni a kormányzati épületkomplexum üvegajtóit. A tiltakozáson résztvevők több alkalommal a rendőrökkel is összecsaptak, jogvédő szervezetek pedig azzal vádolták a hongkongi rendőrséget, hogy túlzott erőt alkalmaz. (mti via hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS