2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Parlamenti választások lesznek hétvégén Ukrajnában

2019. július 19. 11:29, utolsó frissítés: 11:35

A május 20-án beiktatott új ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij eskütételekor bejelentette, hogy feloszlatja a törvényhozást és rendkívüli választást ír ki.

A Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján közölt adatok szerint a választáson 22 párt és csaknem hatezer jelölt indul, közülük 2747-en pártlistákon, a többiek egyéni jelöltként a 199 egyéni választási körzetben. Ukrajnában vegyes választási rendszer van, a 450 fős parlamentbe a 199 egyéni választási körzetekben győztes jelölt kerül be, a többi helyre pedig a pártlistákon indított jelöltek százalékos arányban a pártokra leadott szavazatok alapján. Azok a pártok juttathatnak be képviselőket a parlamentbe listájukról, amelyek legalább öt százalékot szereztek.

A felmérések alapján a legnagyobb frakciója minden bizonnyal az elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) pártnak lesz, amelynek támogatottsága a biztos választók körében a Rejting közvélemény-kutató csoport csütörtökön közzétett, utolsó felmérése szerint megközelítette az ötven százalékot (49,5 százalék). Ugyanakkor bizonytalan, hogy a párt egyéni jelöltjei, miként fognak szerepelni, és megszerzi-e a Nép Szolgája egyedül a többséget a parlamentben.

Ha nem, úgy mindenképpen koalícióra kényszerül. Elemzők lehetséges partnerei között említik Julija Timosenko volt kormányzó Haza (Batykivscsina) vagy Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang (Holosz) nevű pártját, esetleg mindkettőt.

A Haza párt a Rejting felmérése szerint 6,9, Vakarcsuk pártja 5,9 százalékon áll, utóbbi párt esetében viszont más közvélemény-kutatók mértek a közelmúltban olyan eredményt, amely szerint nem éri el a bejutáshoz szükséges 5 százalékot.

A második legnagyobb frakciója várhatóan a Vlagyimir Putyin orosz elnök komájának nevezett Viktor Medvedcsuk által irányított, Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform - Életért párté lesz az új parlamentben. A Rejting szerint 10,5 százalékot szerezhetnek, és az előrejelzések alapján egyéni jelöltjeik is esélyesek főként Donyeck és Luhanszk megyékben.

Jó eséllyel bejut a törvényhozásba Petro Porosenko leköszönt elnök Európai Szolidaritás névre átkeresztelt pártja, amelynek a Rejting legutóbb 7,7 százalékos népszerűséget mért.

Közel van a bejutáshoz, azaz 3-5 százalék között áll még két párt: az Ihor Szmesko volt SZBU-főnök vezette Erő és Becsület, valamint a szintén Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Blokk.

Területileg a Nép Szolgája főként Kijevben, az ország középső, déli és keleti részében erős, Nyugaton gyengébb, valamint Donyeck és Luhanszk megyékben beelőzheti az Ellenzéki Platform - Életért nevű párt. Timosenko pártjának támogatottsága az ország egészében nagyjából kiegyenlített, viszont a keleti megyékben rendkívül alacsony. Porosenko és Vakarcsuk pártja inkább a nyugati régiókban erős, utóbbi még a fővárosban számíthat számottevő szavazatokra.

Elemzők szerint a nyári időszak nem éppen kedvező a választások megtartására, ezért nem számítanak annyira magas részvételre, mint amilyen a tavaszi elnökválasztásokon volt.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint helyi idő szerint reggel 8 órától 20 óráig tartanak nyitva.

Részeredmények éjfél előtt nem várhatók. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS