2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Drasztikus vízhiány India egyik nagyvárosában

2019. július 14. 17:00, utolsó frissítés: 17:01

A több héten át tartó nagyon meleg miatt, Chennai, India hatodik legnépesebb városa vízhiánnyal küszködik. Kiszáradt a város négy nagy víztározója, aminek következtében több étterem, üzlet és iskola arra kényszerült, hogy bezárjanak, vagy több órányi sorban állást vállaljanak a városi vagy magánkézben lévő tartályoknál. - közli a The Week portál több sajtóforrásra támaszkodva.

A vízhiány főként a szegényebbeket sújtja, hiszen a gazdagabbak számára megfizethető a magántartályoknál vásárolható víz, amelyből a nyomornegyedekben lakók nem kaphatnak.

Júniusban több száz embert letartoztattak a kormány előtt tüntetők közül, akik üres vizes edényekkel felszerelkezve a helyi hatóságokat fonták felelősségre a vízhiány miatt. A térség vízállománya főként az évi monszunkor halmozódik fel, talajvízként, illetve összegyűjtött víztározókban, de néhány éve a csapadékmennyiség csökkent, illetve a monszun, amely általában június elején kezdődik, több hete késik. Cheinanni városában található egy sótlanító üzem is, amely tengerből állít elő ivóvizet, de ez nem tud a lakosság igényeinek megfelelő mennyiséget termelni.

„Csak az eső mentheti meg Chennai-t ebből a helyzetből” - nyilatkozta a BBC-nek egy helyi hivatalnok.

A globális felmelegedés válsága az ország klímáját szélsőségessé alakította, erről itt írtunk. A 2015-os szélsőséges esőzések után, most szélsőséges szárazság tapasztalható.

India jelenleg ráadásul vízgazdálkodási problémákkal is küzd: a szennyvíznek csak a 15 százalékát képes újrahasznosítani, illetve az esőzéseknek csak 8 százalékát képes összegyűjteni és megfelelően tárolni, amely jelentősen alacsonyabb a globális átlagnál. Ezt részben a drasztikus urbanizáció okozza, ugyanis ahogy a városok terjeszkedtek a vízes élőhelyek és a tavak, amelyek korábban felfogták és megőrizték a vizet, lassan felszámolódtak.

Indiában már több kisebb város fogyott ki a vízkészletéből, ám Chennai az első nagyobb város amelyik kiszáradt. Indiában jelenleg rekord méretű általános kiterjedésű víz-válság van a National Institution for Transforming India jelentése szerint. A tudományos fórum szerint 21 város ki fog fogyni az ivóvízből 2020-ra.

A vízhiány okozta aggodalom a világ több részén is jelen van, főként azokban a térségekben ahol népességrobbanás és a felmelegedés intenzívebb.
Chennai-ban végül június 24-én esett egy kiadós eső, de ez egyelőre nem mentette meg a 4,5 millió lakosú várost. Ahhoz, hogy a víztározók újra feltöltődjenek több hónapnyi esőzés kellene.

A CNBC TV18 tudosítása angolul:

Chennai Water Crisis

Chennai is reeling under acute drought & water levels in the reservoirs are at an all-time low. Jude Sannith Sujendran reports that despite the state govt stepping up water supply to the city's homes, people's lives have been thrown completely out of gear
#WaterCrisis #MissionPaani #Jalrakshak #Jalpratigya #JanShakti4JalShakti

Posted by CNBC-TV18 on Friday, 12 July 2019


(TheWeek) Nyitókép: indiaaheadnews.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS