2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A magyar köztársasági elnök aláírta az MTA kutatóintézeteinek elvételéről rendelkező törvénymódosítást

2019. július 12. 13:59, utolsó frissítés: 13:59

Aláírta Áder János magyar köztársasági elnök a törvényt, amelynek értelmében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz, amelynek vezetőit már a magyar miniszterelnök nevezi ki.

A Magyar Tudományos Akadémia pénteken délelőtt közleményben kérte Ádert, hogy ne írja alá a törvényt - írja a 444.hu. A tudományos köztestület azt írta: „A Magyar Tudományos Akadémia területi bizottságai és a hozzájuk tartozó, a tudomány iránt elkötelezett tagjai aggodalommal figyelik az MTA kutatóintézeteinek leválasztását az MTA köztestületéről. Meggyőződésünk, hogy a Parlament által elfogadott törvény ellentétes az ország érdekeivel, nem segíti, hanem akadályozza az új tudományos eredmények elérését, ezáltal a műszaki és társadalmi innovációt. Ezért kérjük Elnök Urat, hogy ne írja alá a törvényt, hanem kezdeményezzen alkotmányossági vizsgálatot.”

A jogszabály ellen Magyarországon és Erdélyben is tiltakoztak, számos erdélyi kutató is elítélően véleményezte az akkor még csak tervezett átalakításokat. Az Erdélyi kutatók az MTA Kisebbségkutató Intézete mellett Facebook-közösség tagjai hónapok óta támogató videókat tettek közzé Facebook-oldalukon és elítélték a szerintük negatív előjelű változásokat, illetve szolidaritásukat fejezték ki az MTA Kisebbségkutató Intézetével. Emellett a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) számos oktatója és különböző tudományos társaságok álltak ki az MTA mellett, míg T. Szabó Levente, a BBTE Bölcsészettudományi Karának dékánhelyettese Facebook-bejegyzésében élesen kritizálta a tudós társaság átalakítását.

Arról, hogy az átalakítások hogyan érinthetik az erdélyi tudományosságot, Stefano Bottoni történész, kisebbségkutató beszélt portálunknak. (hírszerk./444.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS