2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kínában elveszik és árvaházba adják az ujgur szülők gyerekeit

2019. július 06. 13:19, utolsó frissítés: 13:23

A kínai hatóságok szándékosan elválasztják a muszlim gyerekeket szüleiktől az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, hogy elszakítsák őket gyökereiktől - áll a BBC pénteki beszámolójában. E kampány részeként szülők ezreit tartják fogva nagy központokban, és vannak bentlakásos iskolák építésére irányuló projektek is a brit adó szerint.

A BBC által összegyűjtött adatok szerint az említett régió egyik városában több mint 400 gyerek vesztette el egyik vagy mindkét szülőjét, akiket táborokban vagy börtönben tartanak fogva, ahol megpróbálják átalakítani identitásukat.

A Hszincsiangban meglévő szigorú ellenőrzési rendszer - amelynek értelmében a külföldi újságírókat a nap 24 órájában követik - lehetetlenné teszi a közvetlen tanúvallomások felvételét - de mégis sikerült szert tenni ilyenekre Törökországban. A szétválasztás által sújtott ujgur türk nyelvű muszlim kisebbség tagjait ugyanis erős nyelvi és vallási szálak fűzik Törökországhoz. Több ezer ujgur érkezett ide rokonlátogatás céljából, vagy hogy elmeneküljön a kínai elnyomás elől.

A kínai hatóságok szerint azonban az ujgurokat valójában "szakképző központokban" képezik a vallási szélsőségesség elleni harc céljából. Vannak azonban arra utaló bizonyítékok, hogy egyszerűen például vallási hitük megnyilvánulása vagy amiatt tartják őket fogva, mert külföldi kapcsolatokkal rendelkeznek olyan országokkal, mint például Törökország. Akár már a külföldön élő rokonokkal való telefonbeszélgetés is veszélyesnek számíthat.

"Nem tudom, hogy ki nevelheti éppen őket" - mondta egy anya fényképeket mutatott három lányáról. Egy másik, három fiáról és egy lányáról képet mutató anya azt mondta a BBC egyik újságírójának, hogy a gyerekeit valószínűleg egy árvaházba vitték.

A szülők és más családtagok több mint 100 gyerek Hszincsiangban történt eltűnéséről számoltak be hatvan különböző interjúban. A hszincsiangi óvodákba felvett gyerekek száma több mint félmillióval nőtt 2017-ben, 90 százalékuk az ujgur vagy egyéb muszlim kisebbséghez tartozott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS