2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Volt újságíró lett az Európai Parlament új elnöke

2019. július 04. 11:29, utolsó frissítés: 11:55

David-Maria Sassoli olasz szociáldemokrata képviselőt választották az Európai Parlament új elnökének, aki Antonio Tajanit váltja az EP élén. A parlamenti elnök mandátuma két és fél évre szól.

David-Maria Sassoli Forrás: Wikimedia CommonsDavid-Maria Sassoli Forrás: Wikimedia Commons


A képviselők közül 704-en szavaztak, amelyből 37 szavazat érvénytelen volt. Sassoli – a második körben – 345 szavazatot szerzett, ez elegendő volt a szükséges többséghez. A többi jelölt közül a zöldpárti Ska Keller 119, a szélsőbaloldali Sira Rego 43, míg a cseh euroszkeptikus Jan Zahradil 166 voksot kapott, írja a hvg.hu.

David-Maria Sassoli 1956-ban született Firenzében, karrierjét újságíróként kezdte. 2009-ben lett az Európai Parlament képviselője, a mérsékelten baloldali olasz Demokrata Párt frakcióját vezette a testületben. A következő ötéves időszakban az Európai Parlament alelnökeként tevékenykedett.

Szerdán az Európai Parlament az elnök után a 14 alelnök személyéről is döntött. Két magyar EP-képviselő is alelnök lesz. A Fideszből Járóka Líviát, a Demokratikus Koalícióból Dobrev Klárát választották meg.

(hvg.hu/euronews.com)

Nyitókép: Wikimedia Commons

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS