2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megmenekülésük első évfordulóját ünneplik a barlangból kimentett thaiföldi gyerekek

2019. június 24. 15:27, utolsó frissítés: 15:27

Megmenekülésük egyéves évfordulóját ünnepelték hétfőn azok a thaiföldi focista gyerekek edzőjükkel, akik tavaly június 25-én hetekre a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedtek a monszun okozta hirtelen áradások miatt. Az összes gyereket és az edzőjüket is július 10-re sikerült kihozni a barlangból.

Fotó: MTI/EPA/Pongmanat TasziriFotó: MTI/EPA/Pongmanat Tasziri


A csoport tagjai egy hétfői megemlékezésen elmondták, hogy hálásak azokért a lehetőségekért, amelyeket az elmúlt egy évben az élettől kaptak.

Örülök, hogy újra itt lehetek - mondta a 15 éves Adul Szam-on a múzeumnál, amelyet a barlang bejárata előtt emeltek.

A fiú több mint két hetet töltött csapattársaival és edzőjével a barlangban, elzárva a külvilágtól.

„Ez nagyon fontos esemény számunkra, mert Dzsa Szamot a második apánkként tartjuk számon” - mondta a fiatal a thai haditengerészet egykori búvárjára, a 38 éves Szaman Kunanra utalva, aki életét vesztette a mentés során.

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy megkaptam a thaiföldi állampolgárságot, aminek köszönhetően új lehetőségek nyíltak meg előttem például a focizás és a tanulás terén” - mesélte a korábban hontalan fiú. „Álmomban sem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet” - tette hozzá.

Tavaly nyáron az egész világ azért szurkolt, hogy sikerüljön épségben felszínre hozni a fiatalokat, akik azóta több televíziós műsorban szerepeltek, és történetükről film is készül. Ezzel fejenként 3 millió bahtot (kb. 402.500 lejt) kereshetnek.

„Sokat változott az életem” - mondta a 12 éves Csanin Vibulrungrueng, a csapat legfiatalabb tagja. „Sokan felismernek minket.”

A fiúk edzője, a 26 éves Ekapol Dzsantavong hálát adott azért, hogy az egész csapat épségben megmenekült, és hozzátette: minden új lehetőség csak további ajándék.

A focicsapat és edzője 2018. június 23-án kereste fel a Bangkoktól 1000 kilométerre fekvő Tham Liang-Khun Nam Nang Non-barlangot. A hirtelen áradás miatt több mint két hétre csapdába estek a barlang egy száraz pontján. Kiszabadításukra nemzetközi mentőexpedíciót szerveztek tapasztalt barlangi búvárok. A mentésen, amely végül sikerrel zárult, ezrek dolgoztak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS