2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tizenegymilliárdra nőhet 2100-ra a Föld lakossága

2019. június 18. 11:59, utolsó frissítés: 11:59

Tizenegymilliárdra emelkedhet 2100-ra a Föld lakossága – közölte az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztálya tegnap New Yorkban nyilvánosságra hozott jelentésben.

A jelentés szerint a Föld lakosságának száma ekkor éri el csúcspontját. Az idei év becslése csökkenést jelzett a korábbi előrejelzéseknek. Egy 2017-es jelentésben 11,2 milliárd főre becsülték bolygónk lakosságát a 22. évszázad elejére. A csökkenésre mindenekelőtt az egyre több országban tapasztalható alacsonyabb születési arányszámokkal magyarázzák. A magasabb várható élettartam és a csökkenő termékenységi szintek miatt elöregednek az egyes társadalmak, emellett egyre több országban zsugorodik a lélekszám is. 2050-re az előrejelzés szerint a világ lakossága a jelenlegi 7,7 milliárdról 9,7 milliárdra fog gyarapodni.

A jelentés azt állítja, hogy kilenc ország fogja adni a népességnövekedés több mint felét 2050-ig. Ezek az országok: India, Nigéria, Pakisztán, Kongói Demokratikus Köztársaság, Etiópia, Tanzánia, Indonézia, Egyiptom és az Egyesült Államok. Az ENSZ-jelentés kiemeli azt is, hogy 2010 és 2020 között egyes államokban a migráció játszott kulcsszerepet a népesség összetételének megváltozásában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS