2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemondott a moldovai oligarcha, már el is hagyta a Moldovai Köztársaságot

2019. június 15. 16:19, utolsó frissítés: 2019. június 16. 16:04

A Moldovai Köztársaság hírei szerint péntek éjjel a kisinyóvi (Chișinău) repülőtéren öt magángép szállt fel Plahotniuchoz közeli politikusokkal és családjaikkal. - írja a revista22.ro.

„A sajtóban elterjedt spekulációk miatt, amelyek az PDM elnök úgynevezett eltűnésével foglalkoznak, pontosítjuk, hogy Vlad Plahotniuc úr néhány napra elhagyta az országot, hogy meglátogassa családját.” - írta a PDM közleménye péntek éjjel.

A eseményt megelőzte, hogy a Plahotniuc pártja bejelentette lemondását. A PDM pártelnöke elvált és már több éve Svájcban lakik, az Unimedia szerint birtokol a Genfi-tó mellett egy luxusvillát.

„Plahotniuc hatalmi visszaélései nem maradnak büntetlenül” - mondta Maia Sandu, a frissen kinevezett miniszterelnök. „Léteznek eszközök, amelyek segítségével ezek az emberek vissza lesznek hozva, és felelni fognak a Moldovai igazságszolgáltatás előtt” - tette hozzá a repülőgépek utasaira célozva.

Eközben az Amerikai Egyesült Államok vezetősége üdvözölte a PDM lemondását, és a demokratikusan megválasztott új moldovai koalíciós parlamentet - amiről részletesebben itt írtunk.

Az Egyesült Államok szóvivője elmondta, hogy támogatják a Moldovai Köztársaságban zajló átalakulásokat, és „az AEÁ továbbra is figyelni fogja a moldovai folyamatokat, és kész segítően együttműködve minden moldovaival, amennyiben egy prosperáló és demokratikusabb jövőt kívánnak építeni.”
Plahoniuc lemondását vélhetően diplomáciai nyomás is sűrgette, írja a revista22, hiszen pénteken több politikust és a párt székhelyét is meglátogatták Amerikai és más diplomaták.
(revista22.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS