2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az egyezkedésekhez közelálló források szerint Cioloș az új liberális EP-képviselőcsoport elnöke szeretne lenni

2019. június 13. 19:49, utolsó frissítés: 19:51

Dacian Cioloș indulni kíván az USR-PLUS-szal és Emmanuel Macron Renaissance elnevezésű csoportosulásával kibővült Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) EP-képviselőcsoport elnöki tisztségéért - adta hírül a HotNews az megbeszélésekhez közel álló forrásokra hivatkozva. A Renew Europe-nak elkeresztelt képviselőcsoport a harmadik legnagyobb szerveződés az Európai Parlamentben.

Abban az esetben, ha a volt miniszterelnöknek sikerül a képviselőcsoport elnökségét megszereznie, ő lesz az első kelet-európai politikus, akinek sikerült betöltenie ezt a tisztséget.

Az információnak azután érkeztek, miután Nathalie Loiseau, a Macron-féle EP-képviselők vezetője lemondott arról, hogy az újonnan létrejött képviselőcsoport vezetésére pályázzon.

A bejelentést követően Jean Arthuis ALDE-s EP-képviselő üdvözölte a döntést és azt írta Twitteren, hogy Dacian Cioloșnak “fontos szerepet kellene játszania” a jövendőbeli képviselőcsoport vezetésében.

Az alakulóban lévő szerveződésnek fontos szerepe lesz az Európai Parlamentben, mivel az Európai Néppártot (EPP) és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségét (S&D) követően ez az alakulat a harmadik legnagyobb erő, így a jövőbeli parlamenti többség részese lehet.

Dacian Cioloșnak már van tapasztalata az európai politikában, hiszen 2009-ben a José Manuel Barroso vezette Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosának jelölte, 2015 júliusában pedig az új EB-elnök, Jean-Claude Juncker tanácsadójának nevezte ki a nemzetközi élelmiszer-biztonságot érintő kérdésekben. (hírszerk./hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS