2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kínai szökevények kiadatását megkönnyítő törvényjavaslat ellen tüntetnek Hongkongban

2019. június 10. 14:16, utolsó frissítés: 14:40

Vasárnap alighanem több mint 1 millió hongkongi tüntetett a törvényjavaslat ellen, amely azt tenné lehetővé, hogy Hongkong szökevényeket adjon ki Kínának. A törvényjavaslat ellenzői kétségbe vonják a kínai bírósági rendszer tisztességét és átláthatóságát. A rendőrség adatai szerint 240 ezren vonultak az utcákra, így egy újabb honkongi politikai válságról beszélhetünk. A tüntetők célja nyomást gyakorolni Carrie Lam kormányzó hivatalára és pekingi támogatóira, Syndeyben és Londonban is voltak megmozdulások. - írja a hvg.hu.

A Hongkong központjában békésnek induló tüntetés hétfő hajnalban erőszakba fordult, több száz tüntető összecsapott a rendőrökkel, akik paprikasprayt vetettek be. Röviddel ezt követően véget ért az összetűzés.

Carrie Lam a közvélemény hangulatát csillapítandó hétfőn közölte, hogy a kormányzata pótlólagos módosításokat dolgoz ki a törvényjavaslathoz, amelyek tartalmazzák majd az emberi jogok védelmét is. Matthew Csö-ung, a hongkongi kormányzat főtitkára hétfőn hangsúlyozta, hogy a kormány átdolgozta az egész tervezetet, hogy bizonyítsa, eleget tesz a társadalmi igényeknek.

"Amennyiben hatályba lép, ez a törvény kibővíti a kínai hatóságok lehetőségét, hogy emberi jogi aktivistákat, újságírókat, civil szervezetek munkatársait és bárkit célba vegyenek Hongkongban, többnyire ugyanúgy, mint ahogy azt otthon teszik" - áll az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet közleményében, amelyben aggodalmukat fejezik ki az emberi jogok megsértése miatt.

(hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS