2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Súlyosbodtak a harcok a Donyec-medencében, több katona is meghalt

2019. június 05. 16:48, utolsó frissítés: 16:48

Két ukrán katona életét vesztette, egy pedig megsebesült a Donyec-medencei válságövezetben, amikor páncéltörő rakéta találta el élelmiszert szállító teherautójukat kedden - közölte szerdán az ukrán Egyesített Erők Parancsnoksága a Facebookon.

A parancsnokság reggeli közleménye szerint a keddi napon összesen 16-szor sértették meg az "orosz fegyveres csapatok" a tűzszünetet, aminek következtében még további két katona sebesült meg.

Szerdán még egy katona vesztette életét a támadásokban. Kedd éjféltől szerda kora reggelig négyszer nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira.

A jelentés szerint a Donyeck közelében fekvő Avgyijivka melletti ukrán állásokra a minszki megállapodásokban tiltott 120 milliméteres tüzérségi fegyverekkel is tüzet nyitottak a támadók.

A harcok főként a frontvonal északi és keleti részeire terjedtek ki. Felderítési adatok alapján az ellentámadásokban az ukrán erők kedden egy "megszállót" megöltek, egy másikat pedig megsemmisítettek.

A DAN donyecki szakadár hírügynökség szerdán a helyi "népi milícia" sajtószolgálatára hivatkozva megerősítette, hogy egy fegyveresük meghalt, egy pedig megsebesült a harcokban. A donyecki szakadárok délelőtti jelentése szerint az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők 29-szer nyitottak rájuk tüzet az általuk ellenőrzött frontvonalnál.

Tavaly februárban életbe lépett a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló törvény, amely Oroszországot agresszor államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig ideiglenesen megszállt területeknek minősítette. A jogszabály alapján az addig terrorellenesnek nevezett belügyi művelet katonaivá alakult át, és új neve Egyesített Erők Művelete lett. (mti)

Nyitókép: The Independent

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS