2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy közvélemény-kutatás szerint az európaik többsége úgy véli, hogy az EU 20 éven belül szét fog esni

2019. május 16. 12:57, utolsó frissítés: 12:58

Az európaik több mint fele gondolja úgy, hogy az Európai Unió valószínűleg össze fog omlani egy generáción belül, annak ellenére, hogy a gazdasági és politikai egyesülés támogatottsága negyedszázada nem volt ilyen magas - írja a Guardian.

Franciaországban, Németországban, Belgiumban, Olaszországban, Hollandiába, Ausztriában, Szlovákiában, Romániában, Görögországban, Csehországban és Lengyelországban a megkérdezett emberek többsége gondolja azt, hogy az EU szétesése egy “valós lehetőség” az elkövetkező 10-20 évben.

Franciaországban, ahol a Emmanuel Macron elnök A Köztársaság Lendületben (La République En Marche) pártja Marine Le Pen Brüsszel-ellenes Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National) pártja mögött kullog a jövő heti EP-választásokra vonatkozó közvélemeny-kutatásokban, különösen magas a szkeptikusok aránya. A Külkapcsolatok Európai Tanácsa (European Council on Foreign Relations) agytröszt által megrendelt felmérés szerint a franciák 58%-a gondolja azt, hogy az EU nagyon valószínű vagy meglehetősen valószínű, hogy 20 éven belül szét fog esni. A franciákat csak a szlovákok előzik meg, ahol az ország lakosságának 66% gondolja ugyanezt.

A YouGov által megkérdezett 14 ország közül - amelyek az Európai Parlament helyeinek 80%-át teszik ki -, csak Svédországban (44%), Dániában (41%) és Spanyolországban (40%) volt kevesebb mint a fele a szétesést előrejelzők száma.

Közel hetven évvel a Szén- és Acélközösség megalapítása után, amely szerződés összehozta Franciaországot, a Német Szövetségi Köztársaságot, Olaszországot, Belgiumot, Hollandiát és Luxemburgot, hogy megakadályozza a további háborút, 10-ből 3 megkérdezett ember gondolja azt, hogy az EU tagállamok közötti konfliktus valós lehetőség.

Franciaországban és Lengyelországban a válaszadók harmada gondolja azt, hogy kitörhet egy háború.

Ez az érzés különösen erős azok körében, akik a távolmaradást vagy a szélsőségesekre való szavazást fontolgatják az EP-választásokon. A Nemzeti Tömörülés szavazóinak közel fele (46%) és a német Alternatíva Németországért (AfD) párt támogatóinak 41%-a gondol egy lehetséges háborúra.

Az európaiak a csökkenő jólét miatt is aggódnak. A közvéleménykutatás azt mutatta ki, hogy csak a németek harmadának, illetve az olaszok és franciák negyedének marad pénze a hónap végére arra, hogy tetszés szerint elkölthesse. (Guardian)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS