2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégsem fogják büntetni a magyar himnusz éneklését Szlovákiában

2019. május 15. 14:36, utolsó frissítés: 14:36

Az Új Szó cikke szerint a szlovák parlament 103 szavazattal megszavazta a Híd módosító javaslatát, mellyel megszüntették más ország himnusza éneklésének büntethetőségét.

Pénteken mi is megírtuk, hogy újra szavaztak a szlovák képviselők arról, hogy az államfő által még áprilisban megvétózott „himnusztörvény” változatlan módon léphessen hatályba. A parlament akkor 86 szavazattal törte meg az elnöki vétót.

A parlamentben akkor csak a jogszabály elutasításáról vagy újbóli elfogadásáról lehetett dönteni, a módosításáról nem, de percekkel később arról szavaztak, hogy a parlament gyorsított eljárásba utalja a Híd képviselői által elkészített módosítást, ami kitörölné az elfogadott törvényből a magyar himnusz éneklését is érintő részeket.

A mostani módosítás az jelenti, hogy mégsem lehet akár 7000 eurós büntetéssel sújtani azt, akinek a rendezvényén egy idegen ország himnuszát úgy éneklik el, hogy nem tartózkodik a helyszínen az adott ország hivatalos küldöttsége.

A „himnusztörvény” néven ismertté vált jogszabályt a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) terjesztette a parlament elé.

A nacionalista párt a törvénymódosítást nem is titkoltan a dunaszerdahelyi DAC labdarúgócsapatára szabta meg, ugyanis a a szlovákiai magyar csapat szurkolói körében hagyomány, hogy minden mérkőzés kezdetekor eléneklik a magyar himnuszt. (Új Szó/mti/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS