2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Salvini mégis engedte kikötni azt a hadihajót, amelyre menekülteket mentett ki a tengerből

2019. május 13. 12:48, utolsó frissítés: 12:51

Matteo Salvini olasz belügyminiszter engedélyezte, hogy partra szálljon vasárnap az a 63 iraki kurd menekült, akiket az olasz haditengerészet hajója mentett ki a viharból olasz vizeken.

A 63 iraki kurd Törökországból kelt útra egy vitorláshajóval, a csoportban 10 nő és 19 gyerek is van. Vasárnap hajnalban olasz vizeken viharba keveredtek, az olasz haditengerészet egyik hajója sietett segítségükre, átvette őket fedélzetére, majd a dél-olaszországi Crotone kikötőjébe szállította az embereket. Jelenleg a közeli Isola Capo Rizzuto regisztrációs központjában folyik az azonosításuk.

Az olasz haditengerészet egy másik hajója korábban 36 személyt mentett meg líbiai vizeken, és szombaton egy szicíliai kikötőben tette partra őket. Ezt Matteo Salvini nem engedélyezte, arra hivatkozva, hogy a mentési művelet líbiai vizeken történt, a védelmi miniszter Elisabetta Trenta, a másik olasz kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa azonban megnyitotta az olasz kikötőt a hadihajón szállított csoport előtt.

Matteo Salvini pénteken jelentette be, hogy újabb 12 intézkedéssel kívánja szigorítani a nevével fémjelzett, tavaly decemberben bevezetett migrációs-nemzetbiztonsági csomagot. A javaslatok közt szerepel az Olaszországba menekülteket szállító civil hajók megbírságolása, a szállított személyek száma szerint fejenként 5 ezer euróig terjedő összeggel, valamint a hajózási engedély bevonása. Matteo Salvini nemzetbiztonsági okokból a belügyminiszter hatáskörébe vonná át az olasz felségvizek ellenőrzését is. Felvetette az illegális bevándorlás elősegítésével gyanúsított civil szervezetek előzetes hatósági megfigyelését is.

A belügyminiszter javaslatait az olasz kormány az európai parlamenti választások után vitatja meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS