2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Robbantássorozat Srí Lankán, 290-en meghaltak

2019. április 21. 09:16, utolsó frissítés: 2019. április 22. 10:21

Update: Jelentősen, 290-re emelkedett a Srí Lanka-i templomokat és szállodákat ért robbantásos merényletek halottainak száma - közölte a helyi rendőrség. Ruvan Gunasekera szerint a sebesültek száma hozzávetőleg ötszáz. Az amerikai külügyminisztérium figyelmeztetést adott ki a szigetországba utazó állampolgárai számára.

Srí Lanka-i kormányzati tisztségviselők szerint 32 külföldi is van a halottak között. A sajtó értesülései szerint brit, amerikai, török, indiai, kínai, dán, holland és portugál állampolgárokról van szó. Magyar áldozatról egyelőre nem tudni. (hvg.hu)


--------------------------------

Legkevesebb hat összehangolt robbanás történt Srí Lankán három templomnál és három szállodánál - jelentette be a helyi rendőrség az indiai ANI hírügynökség szerint. A templomokban történt robbantásokat éppen a szertartások idejére időzítették.

Órákkal az összehangolt merényletsorozat után egy hetedik és egy nyolcadik robbantás is történt a fővárosban. A hatóságok szerint ezeket a robbantásokat a korábbi hat robbantás inspirálhatta. A kormány hétfő reggel hat óráig kijárási tilalmat rendelt el, és a közösségi média működését is felfüggesztette.

A támadások során legalább 207 ember vesztette életét a BBC szerint, a sebesültek száma meghaladja a 400-at. A Telegraph szerint a turisták körében népszerű szállodáknál robbantottak, a helyi média szerint az áldozatok között vannak külföldiek is.
A támadásokat a fővárosban, Colombóban, illetve annak környékén lévő szállodáknál, templomoknál követték el, a hotelek között belvárosi ötcsillagosok is vannak. A megtámadott katolikus templomokban sok hívő volt a húsvétvasárnapi mise miatt. Colombóban a Szent Antalról elnevezett templomot érte támadás. A két vidéki közül az egyik a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város Katuvapitijai Szent Sebestyén-temploma volt, a másik pedig a 250 kilométerrel keletre lévő Batticsaola városban van.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muzulmán, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A katolikusoknak sokak szerint hídszerepük van, mert a többségben lévő szingalézek és a kisebbségben lévő tamilok között is vannak ilyen vallásúak. Bizonyos katolikusokat azonban rossz szemmel néznek többen, mert támogatják, hogy a nemzetközi közösség vizsgálja ki: a Srí Lanka-i hadsereg tagjai milyen háborús bűnöket követtek el a tamilok ellen az 1972 és 2009 közötti polgárháborúban. Az ENSZ szerint a polgárháborúnak 80-100 ezer áldozata volt.

Cikkünk frissül!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS