2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trump szerint "marhaságokat" irtak róla a Mueller-jelentésben

2019. április 20. 13:44, utolsó frissítés: 13:44

"Marhaságoknak" minősítette a Mueller-jelentésben szereplő, rá vonatkozó egyes megállapításokat Donald Trump amerikai elnök. A 448 oldalas dokumentumot "Őrült Mueller-jelentésnek" nevezve Donald Trump azt írta, hogy a róla tett kijelentéseket "dühös demokrata Trump-gyűlölők" fogalmazták meg. Koholtnak és teljességgel igaztalannak minősítette a rá nézve negatív kijelentéseket.

A Mueller-vizsgálatot Christopher Steele volt brit hírszerző által Donald Trumpról készült dokumentum alapján indították meg. A csütörtökön, csaknem két esztendeig tartó vizsgálat után nyilvánosságra hozott Mueller-jelentés azt állapította meg, hogy sem Trump kampányának egyetlen munkatársa, sem egyetlen amerikai állampolgár nem játszott össze oroszokkal 2016-ban. A jelentés leszögezte azt is: nem volt elégséges bizonyíték arra, hogy az elnök akadályozta volna az igazságszolgáltatást.

A szerkesztett változatban közzétett dokumentum ugyanakkor rögzítette azokat a kísérleteket is, amelyek során Trump - már elnökként - megpróbálta rábírni egyes munkatársait az akkori igazságügyi miniszter, Jeff Sessions döntéseinek befolyásolására, például arra, hogy mentse fel Robert Muellert. Ezek a kísérletek azonban eredménytelenek maradtak, mert a munkatársak nem hajtották végre az elnök kéréseit. A jelentés egyes megállapításait amúgy is vitató egyes demokrata párti törvényhozók azonban úgy gondolják, hogy ez nyitva hagyta számukra a lehetőséget a Trump elleni további vizsgálódásokra.

A demokrata többségű képviselőház igazságügyi és hírszerzési bizottságai már csütörtökön bejelentették, hogy beidézik meghallgatásra Robert Muellert. Pénteken Jerrold Nadler, az igazságügyi bizottság elnöke azt is bejelentette: kikérte az igazságügyi minisztériumtól a jelentés teljes, szerkesztetlen változatát, arra hivatkozva, hogy a szerkesztett változat "a kongresszus nagy részét sötétségben hagyja".

"Az általam vezetett bizottságnak szüksége és joga is van a teljes jelentéshez és a rendelkezésére álló bizonyítékokhoz. A szerkesztés jelentősnek tűnik. Mostanáig nem láttunk egyetlen bizonyítékot sem, amelynek alapján a különleges vizsgálóbíró (Mueller) megfogalmazta az álláspontját" - olvashat a Nadler hivatala által kiadott közleményben.

A jelentés megállapításai megosztják a politikai osztályt és a közvéleményt is. A demokrata párti politikusok egy része további meghallgatásokat és vizsgálatokat tartana szükségesnek, más részük viszont lezárná mindezt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken egy sajtótájékoztatón kijelentette: az amerikai kormányzat továbbra is fellép az amerikai választásokba történő orosz beavatkozás ellen, és "kemény intézkedéseket" hoz Moszkva "kártékony cselekedetei" megakadályozására. A Mueller-jelentésről véleményét kérdező újságírónak válaszolva Pompeo leszögezte: "nagyon súlyos", hogy Oroszország "választási folyamatokba avatkozik be szerte a világban, nemcsak a miénkbe 2016-ban, hanem másutt is". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS