2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Finnországban nem kötelező finn nyelvet tanítani

2005. április 12. 10:23, utolsó frissítés: 2005. április 13. 14:54

A finn sajtóban nagy nyilvánosságot kapott Kokkola (svéd nevén Karleby) városának az a döntése, mely eltörölte a finn nyelv kötelezõ oktatását a svéd anyanyelvű iskolákban. A nyugat-finnországi városban a svéd lakosság aránya 17.9%, országos szinten a svéd lakosság aránya hozzávetõleg 5%.

Korábban a svéd tantervű iskolákban a finn nyelv a harmadik osztálytól volt kötelezõ. A döntés, a jelenlegi igen laza finn oktatási rendszerben, nem ütközik törvényes akadályba, mégis megrökönyödést keltett, mert a svéd kisebbség mindezidáig foggal-körömmel ragaszkodott ahhoz, hogy a svédet, az ország második hivatalos nyelvét valamilyen szinten minden finnországi diáknak el kell sajátítania. A tantárgy, a kötelezõ angol mellett, választható lett.

Gunborg Gayer, a helsinki iskolakormányzat svéd tannyelvű részlegének igazgatója szerint „Kokkolában a svéd nyelv rendkívül szorult helyzetben van, mivel a (svéd) gyerekek egyrészt nyelvjárásban beszélik a svédet, másrészt gyakran finnül beszélnek odahaza is”. (hír tv)

A svéd nemzetiségű gyerekeknek nem kell harmadik osztálytól elkezdeniük finnül tanulni Kokkola/Karleby városában – reagált szerkesztőségünkbe eljuttatott e-mailben a bukaresti finn nagykövetség. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a lakosság svéd részének nem kell finn nyelvet, vagy a finn többségnek svédet tanulnia.

A diákoknak legkésőbb hetedik osztályos korukban el kell kezdeniük tanulni az ország másik hivatalos nyelvét. Harmadik osztályban azonban kötelező elkezdeni egy idegen nyelv tanulását. Nem kötelező azonban az angol – lehet német, orosz vagy svéd/finn.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS