2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Továbbra is az Európai Unió a világ legnagyobb fejlesztési donorja

2019. április 11. 17:56, utolsó frissítés: 17:56

Továbbra is az Európai Unió, illetve tagállamai nyújtják a legtöbb nemzetközi fejlesztési segélyt a világon, ennek teljes összege tavaly 74,4 milliárd eurót tett ki - közölte csütörtökön az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület friss tájékoztatása szerint ezen összeg csaknem 57 százaléka a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) fejlesztéstámogatási bizottságának (DAC) tagjai által nyújtott éves segélynek.

Ez a 74,4 milliárd euró az uniós bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 0,47 százalékának felel meg. A DAC EU-n kívüli tagjaira vonatkoztatott átlag 0,21 százalék.

A hivatalos fejlesztési támogatások összege valamelyest, mintegy 731 millió euróval csökkent 2017-hez képest, aminek oka az Európába érkező menedékkérők ellátási költségeinek mérséklődése. A menekültáradat jelentős apadásával közel 32 százalékkal, azaz 3,3 milliárd euróval kevesebbet fordított erre a célra az EU, mint egy évvel korábban. Az ezen kívüli költéseket illetően viszont 4 százalékkal növekedtek a számok.

"Az uniós fejlesztési programok milliók lehetőségeit javítják világszerte. Az EU-nak és tagországainak a jövőben nem pusztán meg kell őrizniük a vezető pozíciót, hanem erőfeszítéseket kell tenniük a további előrelépés érdekében" - mondta Neven Mimica, a bizottság nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős tagja. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS