2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trump elismerte Izrael szuverenitását a Golan-fennsík felett

2019. március 26. 19:07, utolsó frissítés: 19:16

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump, hivatalosan is elismerte Izrael szuverén jogát az 1967-es hat napos háború óta az izraeli hadsereg által megszállt Golan-fennsík felett. Az amerikai államfő hétfőn írta alá egy bilaterális találkozó alkalmából azt a határozatot, amely ezennel hivatalossá teszi múlt heti kijelentését, miszerint elérkezett az idő, hogy az Egyesült Államok elismerje Izrael jogát a Golan felett.

Benjámín Netanjáhú a Gázai övezet felől kilőtt rakéták hírére a tervezettnél rövidebbre szabta látogatását, hogy visszatérhessen országába. A Gázai övezetből érkező rakéták Tel-Aviv közelében zuhantak le egy lakóházra. Hét ember sérült meg a robbanás hatására. Izrael a palesztin Hamászt tette felelőssé a rakéták kilövéséért, ezért még hétfő este sor került az izraeli vadászgépek bombázásaira. A vadászgépek az arab szunnita-nacionalista politikai szervezet bázisait vették célba.

Trump döntését azzal indokolta, hogy mivel Szíria déli részein az iráni csapatok és egyes terrorista szervezetek jelenléte fenyegetést jelent Izraelre nézve, a Golan-fennsíkot Izraelnek meg kell tudnia védeni, és azt is hozzátette, hogy erre a lépésre már nagyon rég sor kellett volna kerüljön.

Elemzők szerint Netanjáhú amerikai látogatásának, Trump diplomáciai gesztusának a valódi tétje a közelgő, április 9-ei izraeli választások, amelyben a jelenlegi miniszterelnök is megméretteti magát, viszont népszerűsége az elmúlt időben nagyot zuhant a kormányát ért korrupciós és más nemzetközi jogot sértő intézkedéseire vonatkozó vádak miatt.

António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint az világszervezet álláspontja a Golan-fennsíkkal kapcsolatosan nem változott. Az ENSZ hivatalos álláspontját az az 1981-ben hozott döntés jelenti, amelyet a Biztonsági Tanács fogalmazott meg. Eszerint Izrael azon döntése, hogy saját törvényeit, igazságszolgáltatását és adminisztrációját kiterjessze a megszállt dél-szíriai Golan-fennsíkra az érvényes nemzetközi jogszabályok értelmében nulla értékű. (aljazeera)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS