2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Döntött az Európai Néppárt: vizsgálat indul a Fidesz ellen, amely kérte a felfüggesztését

2019. március 20. 20:02, utolsó frissítés: 2019. március 21. 09:32

Az Európai Néppárt (EPP) politikai közgyűlése 190 igen és 3 nem szavazattal megszavazta azt a javaslatot, amely szerint vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben. Az elfogadott javaslat szerint a Fidesz felfüggeszti a tagsággal járó jogait a pártszövetségben. A felfüggesztés nem határozatlan idejű. A döntést elsőként Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke tette közzé Twitteren.
Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje a szavazást követően azt írta Twitter oldalán, hogy a pártcsalád elfogadta a javaslatát, amely a Fidesz felfüggesztéséről szól. Weber szerint ez szükséges lépés volt, és az EPP értékei nem képezik alku tárgyát.
"Az Európai Néppárt elnöksége és a Fidesz egyetért abban, hogy a Fidesz felfüggeszti a tagságát az Európai Néppártban addig, amíg az értékelő bizottság jelentése elkészül " - áll a pártcsalád által közzétett megállapodás 2. pontjában.

A szövegben az is szerepel, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt közösen nyújtották be a javaslatot szavazásra.

A megállapodás szerint létrehoznak egy háromtagú, úgynevezett "bölcsek tanácsának" nevezett bizottságot, amely a vizsgálatot fogja végezni a Fidesszel szemben. A Fidesz tagságának felfüggesztése addig fog tartani az elfogadott javaslat szerint, amíg a háromtagú bizottság vizsgálata tart.Az Index helyi tudósítása szerint a közgyűlést követően tartott nyilatkozatában Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője és csúcsjelöltje megkönnyebbülten jelentette ki, hogy a Fidesszel kapcsolatos vita ügyét átadja Herman van Rompuynek, az Európai Tanács volt elnökének, aki vezetni fogja a vizsgálatot a következő időszakban. Weber azt is elmondta, hogy az elmúlt időszakban Orbán Viktor által tett engedményeket nem nevezné bizonyítéknak arra, hogy a Fidesz tiszteletben fogja tartani a pártcsalád által vallott értékeket, de reményt jelentenek számára a jövőre nézve.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a döntést követő sajtótájékoztatóján kompromisszumnak nevezte, hogy "az osztrák forgatókönyvhöz" nyúltak, és három bölcs fogja megvizsgálni a felmerülő jogállamisági ügyeket. A bizottság tagjai Hermann van Rompuy mellett az osztrák Wolfgang Schüssel és a német Hans-Gert Pöttering.

Orbán Viktor elmondta, hogy a bölcsek jelentése az EP-választások után fog elkészülni. Arra a kérdésre, hogy létezik-e valamilyen időkorlát a jelentés elkészültére, Orbán úgy fogalmazott, hogy "magunk sem tudjuk, de nagy jelentősége nincs". Azt is elmondta Orbán, hogy az EP-választásig nem fog a Fidesz az Európai Néppártban betöltött tagságáról tárgyalni, erről azután fognak dönteni, hogy a Fidesz saját "bölcsek tanácsa" javaslatot tesz ezt illetően. A sajtótájékoztatón ugyanis Orbán azt is bejelentette, hogy az EPP vizsgálóbizottságával párhuzamosan a Fidesz is felállít egy saját háromtagú bizottságot, akik tárgyalni fognak az EPP három tagjával.

Kelemen Hunor: nem örvendünk neki, de támogattuk

Az EPP politikai közgyülését követően Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is nyilatkozott, elmondta, hogy Brüsszelben kompromisszumos megoldás született. "Nem örvendünk neki, de támogattuk, mert a kizárás nem vezetett volna előre. Csak mások malmára hajtotta a vizet a mostani kampányidőszakban. Sokszor elmondtuk már, ma is úgy gondoljuk, hogy a vitákat házon belül kell rendezni. Az érveknek sosincs alternatívájuk, ököllel pedig nem lehet rendet vágni. Most még inkább szükség van az erős Kárpát-medencei magyar képviseletre Európában, amely egységesen áll ki a magyar ügyért" - nyilatkozta Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke Facebook oldalán közzétette a poltikai közgyűlésen elmondott felszólalását is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS