2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Párizs csak akkor támogatja a Brexit halasztását, ha May "hiteles stratégiát" mutat be

2019. március 20. 19:35, utolsó frissítés: 19:35

Franciaország ellenezni fogja a brit EU-tagság jövő pénteken esedékes megszűnésének (Brexit) elhalasztását június 30-áig, ha Theresa May brit miniszterelnök nem indokolja hiteles stratégiával az intézkedés szükségességét - közölte Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.

"Egy olyan helyzet, amelyben Theresa May nem képes az Európai Tanácsnak felmutatni kielégítő garanciákat egy hiteles stratégiáról, a halasztási kérelem elutasításához és a megállapodás nélküli kilépés előnyben részesítéséhez fog vezetni" - fogalmazott szerdán a nemzetgyűlésben a francia diplomácia vezetője.

Jean-Yves Le Drian három feltételt szabott a rövid távú halasztáshoz: "a halasztásnak az legyen a célja, hogy a már elért kilépési megállapodás ratifikációját véglegesítse", "az Egyesült Királyság legyen teljesen egyértelmű abban a kérdésben, hogy a múlt novemberben tető alá hozott kilépési megállapodást nem fogja újratárgyalni", és hogy "nem vesz részt a májusi európai parlamenti választásokon".

Theresa May brit miniszterelnök szerdán hivatalosan kezdeményezte az Európai Uniónál a brit EU-tagság jövő pénteken esedékes megszűnésének (Brexit) elhalasztását június 30-áig annak érdekében, hogy a kiválás feltételeiről egyelőre megegyezni képtelen britek, ne megállapodás nélkül hagyják el a közösséget.

A konzervatív párti brit miniszterelnök a Downing Street által közzétett, Donald Tusknak, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnökének címzett levelében közli: jóllehet bízik abban, hogy a londoni parlament ratifikálja a Brexit feltételrendszeréről szóló, eddig kétszer is - jelenlegi formájában múlt kedden - nagy többséggel elvetett megállapodást, erre azonban a kilépés márciusi 29-i határidejéig már nincs lehetőség.

May hangsúlyozza a levélben, hogy a brit jogrendszer alapján a megállapodást az alsóháznak és a felső kamarának, a Lordok Házának is meg kell vitatnia a Brexit-egyezményben foglalt kötelezettségvállalások törvénybe iktatásához.

A kormányfő közölte Tuskkal, hogy ezen a héten ismét az alsóház elé terjesztette volna vitára és szavazásra az EU-val novemberben elért 585 oldalas Brexit-megállapodást. A másfél évig tartó tárgyalások után megszületett kilépési megállapodást a brit képviselők korábban már két alkalommal, január 15-én és március 12-én is nagy többséggel elutasították.

"Nyitottak vagyunk természetesen egy néhányhetes technikai halasztásra azért, hogy a brit intézmények véglegesítsék a szöveg ratifikációját" - jelezte a francia külügyminiszter. "A kilépési megállapodást támogató szavazat hiányában viszont a legfőbb forgatókönyv a megállapodás nélküli kilépés" - tette hozzá Jean-Yves Le Drian, arra utalva, hogy egy újabb szavazás várható még március 29. előtt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS