2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hunyadi János és Luxemburgi Zsigmond nevét is a fegyverére írta az egyik új-zélandi merénylő

2019. március 15. 15:39, utolsó frissítés: 16:05

Összesen 49 ember vesztette életét egy fegyveres merényletben az új-zélandi Christchurchben helyi idő szerint péntek délután. A lövöldözést két mecsetnél követték el muszlimellenes nacionalisták.

Az egyik támadó a 28 éves ausztrál Brenton Tarrant a Facebookon élőben közvetítette a mészárlást. Tarranta a fegyverein is ki akarta fejezni, hogy a muszlimokat tartja a nyugati kultúra hóhérainak: a tölténytárak és maguk a fegyverek is tele voltak írva muszlimellenes szlogenekkel, és olyan uralkodók és hadvezérek neveivel, akik a történelem során hadjáratot vezettek a muszlimok ellen, vagy Tarranta szerint megvédték Európát a muszlimoktól.

A fegyverekről készült képeket Tarrant a Twitterén tette közzé, a nevek közé pedig Hunyadi János (aki John Hunyadiként szerepel) és Szilágyi Mihály nevei is bekerültek, feltehetőleg azért, mert legfőképpen nekik köszönhetően nem esett el Nándorfehérvár 1456-ban .
Rajtuk kívül Luxemburgi Zsigmond neve is feltűnt, az ő megemlítését minden bizonnyal az 1396-os– a nikápolyi vereséggel végződő– keresztes hadjárat megszervezése, netán a török elleni végvárrendszer kiépítése miatt érezte fontosnak a férfi.

A férfi saját bevallása szerint a norvég Anders Breiviket tartja példaképének. Breivik az a norvég tömeggyilkos, aki 2011. július 22-én Oslóban egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel, melynek következtében nyolc ember vesztette életét, majd két órával később rendőregyenruhában áthajózott Utøya szigetére, ahol válogatás nélkül kezdte agyonlőni a Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborozóit, főleg tizenéveseket.
------------------------------------------
A stirileprotv.ro állítása szerint a támadó fegyverén Șerban Cantacuzino havasalföldi fejedelem neve is fel volt írva. Viszont Şerban Cantacuzino a törökök vazallusa volt és a törökök oldalán vett részt Bécs ostromában, 1683-ban, viszont egyes történészek állítása szerint közben a Habsburgoknak kémkedett.

(Reuters/index.hu/hírszerk/stirileprotv.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS