2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két mecsetnél lövöldöztek Új-Zélandon, 49 ember meghalt

2019. március 15. 10:06, utolsó frissítés: 14:46

Két mecsetnél összesen 49 ember vesztette életét fegyveres merényletben az új-zélandi Christchurchben helyi idő szerint péntek délután. Húszan súlyosan megsérültek. Négy személyt őrizetbe vettek, három férfit és egy nőt, de a rendőrség szerint több gyanúsított is lehet.

Az áldozatok pontos számát egyelőre még nem tudni, de azt a rendőrség megerősítette, hogy autókban elhelyezett robbanószerkezeteket is találtak. A tanúk arról számoltak be, hogy futniuk kellett az életükért.Egyelőre nem tudni, hány támadó volt, egyikük, egy ausztrál férfi ugyanakkor egy manifesztumban írt a szándékaikról. Ebben nacionalista, szélsőjobbos ideológiáról és bevándorlásellenességről ír.

Az egyik támadó a Facebookon, élőben közvetítette a lövöldözést egy fejkamerával 17 percen keresztül.

A videó azzal kezdődik, hogy a támadó autóval odahajtott a Masjid Al Noor mecsethez, felszerelkezett egy automatafegyverrel, majd rálőtt már az ajtóban állókra is. A támadó Facebook és Instagram profilját a Facebook már eltávolította.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök sajtóértekezletén kijelentette: "Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja." Hozzátette: rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthonában, és az iskolákat is bezárták. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS