2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bouteflika azonnali lemondását követelik a tüntetők Algériában

2019. március 12. 19:07, utolsó frissítés: 19:07

Miután Abdelaziz Bouteflika, algériai államfő hétfőn bejelentette, hogy nem indul újra a következő választásokon több száz fős tömegek lepték el Algéria városait. A tüntetők az elnök bejelentését ünnepelni vonultak utcára, de közben azt követelik, hogy az elnök mielőbb távozzon az ország éléről.

Abdelaziz Bouteflika 20 éve az ország államfői pozícióját töltötte be és három héttel ezelőtt még nem állt szándékában átadni a helyét, sőt, miután bejelentette, hogy újabb mandátumért indulna tüntetések robbantak ki országszerte. A tüntetések hatására azonban Bouteflika meggondolta magát és letett eredeti szándékáról.

Hétfői üzenetében Bouteflika elmondta, hogy egy inkluzív és független konferencia keretében döntenek majd a felek a hatalom átszervezéséről az országban, egy új alkotmányos keretről, amelyről népszavazással dönthetnek az algériaiak, illetve a választások időpontjáról.

A tüntetők azonban elégedetlenek, mivel szerintük a majdnem nyolc éve zajló reformkövetelések, egy parlamentáris demokráciára való átállás, a jogállamiság megerősítése nagyon lassú úton haladnak. Egyesek szerint az leköszönő elnök hétfői nyilatkozatai is egy elterelő hadművelet részét képezik, hogy megosszák az újonnan kibontakozott tüntetések tömegét azok között, akik beérik a nemrég tett ígéretekkel és azok között, akik nem. (aljazeera)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS