2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A brit Munkáspárt most már támogatna egy új népszavazást a Brexitről

2019. február 28. 13:46, utolsó frissítés: 13:46

Csütörtök reggel Jeremy Corbyn, a brit ellenzéki Munkáspárt elnöke bejelentette, hogy a pártja készen áll egy újabb népszavazás támogatására.

Az ügy érdekessége, hogy Corbyn sem a 2016-os Brexit népszavazás előtt, sem azóta nem állt ki határozottan a brit EU-tagság mellett. Ahogy viszont közeleg a kilépés ideje és egyre kevesebb az esélye annak, hogy Nagy-Britannia rendezetten távozik majd az EU-ból, a Munkáspártból egyre nagyobb volt a nyomás, hogy álljanak bele az új népszavazás követelésébe, állítja a BBC.

A brit parlament egyébként elutasította szerdán a Munkáspárt módosító indítványát, amely vámuniós viszonyrendszer fenntartását írta volna elő az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után is. A Labour akkor az indítvány leszavazása esetére már kilátásba helyezte, hogy támogatni fog minden olyan kezdeményezést, amely új EU-népszavazás kiírását irányozza elő.

Az alsóház szerda este több olyan módosító indítványról tárgyalt és szavazott, amelyet az egyes frakciók a konzervatív párti kormány Brexit-stratégiájához nyújtottak be. A Munkáspárt indítványának értelmében az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnése után is átfogó vámuniós viszonyrendszerben maradt volna az Európai Unióval, és szoros szabályozási megfelelést tartott volna fenn az EU egységes belső piacával. A módosítási javaslatot az alsóház azonban 323-240 arányban elutasította. (bbc/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS