2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem sikerült kapitulációra kényszeríteni a Magyar Tudományos Akadémiát

2019. február 13. 11:03, utolsó frissítés: 11:06

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége kedden többórás zárt körű vita után úgy döntött, hogy csak akkor teszi lehetővé az akadémiai kutatóintézetek számára, hogy elinduljanak a magyar innovációs miniszter által meghirdetett pályázati rendszerben, hogyha Palkovics László innovációs és technológiai (ITM) miniszter írásos garanciát ad arra vonatkozóan, hogy megkapják a pénzüket.

„Az elnökség felkérte az innovációs és technológiai minisztert, hogy biztosítsa az akadémiai kutatóhelyek törvényben garantált alapfinanszírozását. (…) Az elnökség felkéri az MTA elnökét, hogy - a Professzorok Batthyány Köre által tett és az ITM miniszter által is elfogadott javaslattal összhangban - a kutatóintézet-hálózat igényeit abban az esetben továbbítsa az ITM minisztere, valamint az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke részére, ha a minisztertől előzetesen írásbeli visszaigazolást kap arról, hogy a törvény szerinti 2019. évi központi költségvetési támogatást az intézetek megkapják”- áll a Magyar Tudományos Akadémiának az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében.

Az Index beszámolója szerint az MTA ezzel a legerősebb konfrontációt választotta, nem kapituláltak és tárgyalásokat kérnek a kutatóintézetek ügyében. A portál szerint azt egyelőre korai megmondani, hogy ez igazából kinek jó.

Egyelőre annyi bizonyos a 444.hu szerint, hogy ha az innovációs minisztérium elfogadja az MTA feltételeit, és újra az MTA rendelkezésére bocsátja az idei évre szánt, de elvont több milliárd forintot, akkor az Akadémia részt vesz az innovációs minisztérium, pontosabban annak alintézménye, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által meghirdetett pályázatokon.

Ha ez a feltétel teljesül, akkor elindulhat a 2019-es tudományos munka, a kutatóhálózat tagjai pályázni tudnak a működéshez és a kutatáshoz szükséges forrásokra. Továbbá az MTA ebben az esetben hajlandó folytatni az ITM-mel a reformelképzelésekről szóló tárgyalássorozatot.

A keddi nap folyamán demonstrálók élőlánccal vették körbe a Magyar Tudományos Akadémia épületét, és arra kérték az MTA-vezetését, hogy ne vesse alá magát a magát a fent említett Palkovics-tervnek. Kolozsváron a magyar főkonzulátus épülete előtt flashmobot tartottak az MTA támogatására.
(mti/index.hu/444.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS