2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Élőlánccal vették körbe a Magyar Tudományos Akadémia épületét

2019. február 12. 16:46, utolsó frissítés: 16:51

Több százan tüntetnek kedd délután a Magyar Tudományos Akadémia épületénél, számolt be a hírről több magyarországi hírportál is.

Demonstrálók az MTA-épülete előtt Budapesten. Foto: Máté Péter Forrás: hvg.huDemonstrálók az MTA-épülete előtt Budapesten. Foto: Máté Péter Forrás: hvg.hu


A Magyar Tudományos Akadémia és a magyar kormány között korábban feszültség alakult ki, mivel kiderült, hogy Palkovics László magyar innovációs és technológiai miniszter nem hajlandó érdemi kompromisszumot kötni, és teljesen elvenné a Magyar Tudományos Akadémiától a kutatóintézeteit, úgy, hogy az önállóvá tett intézethálózati rendszer működésére az MTA vezetése, a köztestület semmilyen közvetlen befolyással nem lehetne a jövőben.

A demonstráció szervezői korábban úgy fogalmaztak, kedden fog döntés születni arról, hogy az MTA aláveti-e magát a Palkovics-tervnek, elfogadja-e a kutatóhálózat szétverésére irányuló kormányzati szándékot ellenállás nélkül.

Az index.hu beszámolója szerint a demonstrálók élőláncot alkotva körbevették az MTA épületét:A 444.hu arról ír, hogy a rendezvény elején a szervezők azt mondták, Lovász László MTA-elnök is felszólal, de ez végül nem történt meg, az elnök egyből bement a döntő jelentőségű elnökségi ülésre. A tüntetők egy petíciót adtak át neki arról, hogy ne fogadja el a kutatóhálózat leválasztását az MTA-ról.

Az MTA elnöksége a keddi ülésén dönt arról, hogy elfogadják-e a pályázati rendszert vagy elutasítják. A döntés délután helyi idő szerint 5-6 óra körül várható, írja a hvg.hu.

A portál szerint a Széchenyi téren az MTA épülete előtt már helyi idő szerint 1-kor 150-200 ember gyülekezett. A demonstrálók között sok a diák és a fiatal.

Az MTA mellett számos erdélyi szervezet, egyesület és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem is határozottan kiállt az elmúlt napokban.Kolozsváron a magyar főkonzulátus épülete előtt flashmobot tartottak az MTA támogatására.
(index.hu/444.hu/hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS