2020. április 1. szerdaHugó
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Theresa May csak abban tudott megegyezni Junckerrel, hogy még megegyezhetnek

2019. február 08. 10:39, utolsó frissítés: 10:41

Theresa May brit kormányfő csütörtökön csak abban tudott megegyezni az Európai Bizottság elnökével, hogy a jövőben is folytatják a tárgyalásokat. A miniszterelnök így üres kézzel térhetett haza Londonba, mivel továbbra is az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az Egyesült Királyság március 29-én megegyezés nélkül hagyja el az EU-t.

Az Euronews szerint a csütörtöki tárgyalásokon sem sikerült dönteni az ír határ sorsáról, továbbá Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt nyilatkozta, hogy a brit kilépésről szóló szerződés, amelyet az EU-tagországainak vezetői korábban aláírtak „tökéletes, és nem fognak változtatni rajta”.

Theresa May azt ígérte korábban, hogy a határőrizetet nem fogják visszaállítani az ír-északír határon, ám Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főmegbízottja ezt feltételekhez kötötte.

Verhofstadt szerint Szükség van egy hiteles ír-északír pótmegoldásra, ez kulcsfontosságú, mert így az sem okozna katasztrófát, ha rendezetlen lenne a kiválás, ami most valószínűnek tűnik. Verhofstadt szerint azok a brit honatyák, akik a megegyezés nélküli brexit mellett kampányolnak, a saját hazájuk ellenségei.

Az Európai Unió vezetői egyre keményebb hangnemet ütnek meg azokkal szemben, akik a megegyezés nélküli brexit mellett kardoskodnak. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke például azt nyilatkozta, hogy a pokolban van egy külön hely azok számára, akik az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáért kampányoltak anélkül, hogy bármiféle tervük lett volna arra nézve, miként lehet ezt biztonságosan végrehajtani.

50 nappal a kiválás határideje előtt a brit társadalom is egyre megosztottabb, állítja az Euronews. Theresa May miniszterelnöknek pedig a parlamentben sincs könnyű dolga, mivel sem a Munkáspárt, sem keményvonalas konzervatívok nem hajlandóak támogatni az EU-tagállamok vezetői által aláírt Brexit-tervezetet. (Euronews/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS