2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Súlyosan beteg marhákat is levágott és feldolgozott egy lengyel vágóhíd

2019. január 29. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

Rejtett kamerás felvételek kerültek nyilvánosságra a lengyelországi Mazóvia tartományban működő egyik vágóhídon történtekről.

A felvételeket a TVN24 csatorna egyik riportere készítette, aki három héten keresztül dolgozott beépülve a vágóhídnál. A rejtett kamerás felvételek azt bizonyítják, hogy az éj leple alatt a vágóhídon olyan súlyosan beteg és legyengült teheneket vágtak le állatorvos jelenléte nélkül, akik sokszor még a lábukon is alig tudtak állni.

Az állatokat a dolgozók a lábaiknál és a szarvuknál fogva kötözték meg és szó szerint vonszolták őket. A videóból az is kiderült, hogy a munkások elfertőződött állati testrészeket és tumorokat tüntetnek el a vágóhídról.

A beépült riporter szerint a vágóhíd üzemeltetői döntötték el, melyik állat alkalmas emberi fogyasztásra, melyik nem. Az állatorvos legtöbb esetben csak reggelente érkezett a vágóhídra, és már csak a levágott állatok testét vizsgálta meg, de azt sem mindig. Így a vállalatnál a papírmunka mindig rendben volt még akkor is, ha az ellenőrzés meg sem történt.

Lengyelország az Európai Unió egyik legnagyobb húsexportőrének számít. A most kirobbant ügy nem csak kereskedelmi, de állatvédelmi szempontból is rendkívül súlyosnak számít.

Az eset kirobbanása után a szakértők komoly egészségügyi kockázatokra figyelmeztetnek a lengyel húsexporttal kapcsolatban.

Az országban nem ez az első ilyen botrány. Tavaly decemberben már elítéltek egy vágóhíd tulajdonost, akinek szintén tudomása volt arról, hogy a vágóhídján beteg állatokat vágnak le.

A lengyel rendőrség már vizsgálatot indított az ügyben, valamint a szlovák földművelésügyi miniszter a cseh agrárminiszterrel karöltve arra szólították fel lengyel kollégájukat, hogy érdemben reagáljon az esetre. A parameter.sk szerint az sem kizárt, hogy a levágott húst Szlovákiában is értékesítették. (theguardian.com/444.hu/parameter.sk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS