2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háromszáz ember tűnt el Brazíliában, miután átszakadt egy zagytározó gátja

2019. január 26. 21:15, utolsó frissítés: 2019. január 27. 10:25


Update: A halálos áldozatok száma 34-re nőtt, az eltűntek száma viszont továbbra is magas, meghaladja a 250-et. A hatóságok szerint arra nagyon kevés az esély, hogy az iszap alól két nap elteltével túlélőket találjanak, viszont abban reménykednek, hogy egy elöntött autóbuszban és egy vonatban lehetnek még szerencsések.

*

Legkevesebb 11-en meghaltak, de körülbelül 300-an tűntek el azt követően, hogy Brazíla Minas Gerais államában átszakadt egy vasércbánya zagytározó gátja. A BBC a mentésben dolgozó hatóságokra hivatkozva azt írja, az eltűnt személyek nagy része nem valószínű, hogy túlélte volna a tragédiát.

A vasércbányát működtető Vale SA brazíliai vállalat közlése szerint több alkalmazottja is az iszap útjában lévő épületekben volt a katasztrófa idején.

Az Ibama nevű brazil környezetvédelmi ügynökség közlése szerint a zagytározó 1 millió köbméter iszapot tárolt.

A katasztrófa következményeiről készített, a világhálóra feltöltött felvételeken az látható, hogy gyakorlatilag egy iszapfolyó alakult ki a zagytározóból kitóduló salakanyag nyomában. Az iszaplavina emellett számos házat összedöntött, és elöntötte a bánya környékén elterülő termőföldeket.Nem ez az első gátszakadás a térségben: 2015-ben 19 ember halt meg, amikor a Rio de Janeirótól nagyjából 300 kilométerre északra lévő Mariana város közelében átszakadt a Vale SA, a BHP Billiton és Samarco Mineracao bányászati cégek által közösen birtokolt zagytározó fala. A térségben lévő Doce folyó több száz kilométeres szakaszon beszennyeződött, és az iszapáradat egészen az Atlanti-óceánig jutott. (bbc, hvg.hu, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS