2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Venezuelai válság: az ideiglenes államfő elismerésére sürgeti az ENSZ Biztonsági Tanácsát az USA

2019. január 26. 09:46, utolsó frissítés: 09:49

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken közleményben sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) Juan Guaidó venezuelai ideiglenes államfő elismerésére.

Az amerikai diplomácia irányítója pénteken New Yorkba utazik, ahol szombaton vitatja meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa a venezuelai válságot.

A BT tizenöt tagjának összehívását az amerikai kormányzat kérte, még szerdán, miután Mike Pompeo részt vett a washingtoni székhelyű Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ)tanácskozásán.

A miniszter az AÁSZ tagországait is arra sürgette, hogy ismerjék el Guaidót ideiglenes államfőnek. Az ügyben az AÁSZ is megosztott: egyes tagállamai - köztük Brazília, Argentína, Chile vagy Peru - elismerték Guaidót, míg mások - mint például Bolívia - elutasították ezt, vagy Mexikóhoz hasonlóan semlegesek maradtak.

Pénteken Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete az ENSZ-székhelyén újságíróknak azt mondta: a BT-ülésen Moszkva ellenezni fogja Juan Guaido elismerését ideiglenes államfőként.

Különmegbízottat is kinevezett

Közben Elliott Abrams veterán diplomata személyében venezuelai különmegbízottat is kinevezett az amerikai külügyminiszter. A neokonzervatívok egyik meghatározó és ellentmondásos személyiségeként számon tartott Abrams jelenleg a Külkapcsolatok Tanácsának Közel-Kelettel foglalkozó munkatársa, korábban a nemzetbiztonsági tanácsadó helyettese volt George W. Bush kormányában. Bár elsősorban a Közel-Kelet és ezen belül is Izrael és a palesztinok szakértőjeként tartják számon, Ronald Reagan elnöksége idején a latin-amerikai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes volt.

A 71 éves Abrams kinevezése meglepetést keltett Washingtonban, annál is inkább, mivel - ahogyan a Politico című lap emlékeztetett rá - 2017-ben Rex Tillerson akkori külügyminiszter őt szerette volna helyettesének, de Donald Trump az utolsó pillanatban megvétózta ezt. Akkori sajtóinformációk szerint azért, mert Elliott Abrams a 2016-os elnökválasztási kampányban bírálta őt.

"Igazi kincs lesz számunkra, hogy ő segít a venezuelai népnek, a demokrácia és a felvirágzás helyreállításában" - mondta a diplomatáról Mike Pompeo. Kinevezése után Abrams újságíróknak így fogalmazott: "a válság Venezuelában mély, nehéz és veszélyes, és én alig várom már, hogy foglalkozzam vele".

Eliott Abrams korábban több beosztást is betöltött a külügyminisztériumban. Az Irán-kontra botrány idején - amikor Washington közvetítőkön keresztül fegyvereket adott el Iránnak és a pénzből a nicaraguai marxista kormány ellen harcoló ellenzéket, a kontrákat támogatta - Abrams az egyik legharciasabb szószólója volt a kontrák támogatásának. 1991-ben a kontrák támogatásának ügyében bűnösnek vallotta magát a kongresszus félrevezetésében, de George H. Bush elnök amnesztiában részesítette.

A 2016-os kampányban a diplomata többször és erőteljesen bírálta Trumpot, igaz, a demokraták elnökjelöltjét, Hillary Clintont is. "Egyikük sem alkalmas elnöknek" - nyilatkozta akkor. Mindazonáltal nem ő az első Trump-bíráló, aki csatlakozik a Trump-adminisztrációhoz. James Jeffrey, a külügyminisztérium szíriai különmegbízottja régebben hasonlóképpen kritikus volt Donald Trumppal szemben.

Pénteken az amerikai pénzügyminisztérium közleményben jelezte, hogy az amerikai kormányzat a diplomáciai mellett gazdasági eszközöket is igénybe vesz annak érdekében, hogy a venezuelai kormány kereskedelmi tranzakcióiból származó jövedelmek felett az Egyesült Államok által elismert ideiglenes államfő, Juan Guaidó rendelkezhessék.

Washington azonban tartózkodott attól, hogy bejelentse Venezuela amerikai vagyonának és bankszámláinak zárolását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS