2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Európa Tanács: a kisebbségek jogainak védelme stabilizálja Európát

2019. január 22. 20:18, utolsó frissítés: 20:18

A kisebbségek jogai és a kisebbségi nyelvek hatékony védelme az Európa Tanács és minden tagország fontos politikai kötelessége, ugyanis ezek a jogok stabilizálják Európát és segítenek a további konfliktusok elkerülésében - jelentette ki az Európa Tanács főtitkára Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének januári ülésszakán az ukrán oktatási törvényre vonatkozó magyar képviselői kérdésre válaszolva kedden.

Thorbjorn Jagland leszögezte, hogy a szervezet egyik fő célja, hogy a nemzeti kisebbségek jogai, köztük az anyanyelv használatának jogai ne csorbuljanak, a kisebbségek megszerzett jogaikat ne veszítsék el.

Reményét fejezte ki, hogy a további tárgyalások eredményeképpen Ukrajna teljesíteni fogja vállalt kötelezettségeit, valamint a Velencei Bizottság ajánlásait. Elmondta azt is, hogy az anyanyelvhez kapcsolódó oktatás minden nemzeti kisebbség alapjoga, amelyet az Európa Tanács garantál, ezért ezen jogok védelme érdekében mindig és minden körülmények között ki fog állni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS