2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület is állást foglalt a MOGYE mellett

2019. január 20. 16:08, utolsó frissítés: 16:08

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME), melynek több mint ezer tagja a marosvásárhelyi egyetemen végzett vagy jelenleg is hallgatója, támogatja az oktatók és diákok által megfogalmazott elvárásokat: a magyar oktatás minőségét rontó és önállóságát sértő, bizalmatlanságot sugalló és serkentő intézkedések azonnali leállítását és az önálló oktatási struktúrák létrehozását - olvasható az EME szerkesztőségünkbe eljuttatott állásfoglalásában, amelyet a szervezet elnöksége nevében Keszeg Vilmos elnök és Bitay Enikő főtitkár jegyez.

Mint írják aggodalommal figyelik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzetet, ahol a magyar nyelven zajló anyanyelvi "orvosképzés tudatos elsorvasztása félelmetesen felgyorsult az utóbbi időben".

"Úgy véljük, hogy az oktatói szabadságot durván sértő intézkedések, mint a vizsgatételek kötelező román–magyar fordítása vagy a könyvészeti anyag erőltetett egységesítése, végérvényesen aláássák az önálló magyar orvosképzés ügyét. Felháborító, hogy egy magyar nyelvűnek alapított és jelenleg multikulturálisnak minősített egyetemen új angol kart létre lehet hozni, de magyart nem. Az intézmény létrejöttére, történetére és hivatására való tekintettel elengedhetetlennek tartjuk, hogy egy nemzetközi hírnevű, román származású tudós neve mellett a romániai magyar orvostudományban köztiszteletnek örvendő magyar tudós neve is szerepeljen az egyetem nevében" - írják az állásfoglalásban. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS