2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhunyt Andy Vajna

2019. január 20. 12:50, utolsó frissítés: 13:24

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel.

Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. 1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról és a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, majd Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett. Később mozik működtetésével és filmforgalmazással foglalkozott, innen ment teljesen át a filmgyártásba. 1976-ban Mario Kassarral közösen alapította meg a Carolco Picturest, ami elég hamar befutott. Ennek a cégnek köszönhetőek például a Rambo-filmeket. Vajna olyan filmek producere volt, mint az Evita, az Angyalszív, a Zenedoboz az Elemi ösztön, Die Hard - Az élet mindig drága, a Jákob lajtorjája vagy néhány Terminátor-film. Producerként 59 film fűződik a nevéhez. Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el.

2011-ben nevezték ki a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztosnak, feladata "a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása". A filmalap megemlékező közleményében azt írta: "Erőskezű kormánybiztosként 2011 óta a magyar filmszakma érdekében dolgozott, irányítása alatt a magyar film újra a világ élvonalába emelkedett." Az ő vezetése alatt nyert Oscar-díjat a Saul fia, illetve a Mindenki, és kapott Arany Medvét a Testről és lélekről. A filmalap (Vajnához köthető a létrehozása a kormánybiztossá történő kinevezése után) közleménye szerint szerepe a magyar filmipar fellendítésében elvitathatatlan, a Magyarországon forgató filmek volumene regnálása alatt csaknem ötszörösére nőtt.

A közleménybe kiemelték: Andy Vajna az elmúlt héten azt mondta közvetlen munkatársainak: "It is my passion to give back", azaz az volt a szenvedélye, hogy visszaadjon valamit annak az országnak, ahol született. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS