2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban

2019. január 19. 09:43, utolsó frissítés: 09:43

Legalább 21 ember életét vesztette és 71-en megsérültek pénteken egy megcsapolt üzemanyag-vezeték robbanásában Mexikó központi részén - közölte Omar Fayad, Hidalgo tagállam kormányzója.

Fayad a mexikói közszolgálati televízióban korábban azt nyilatkozta, hogy „az előzetes tájékoztatás szerint húsz ember meghalt, megégett és ötvennégyen megsérültek, égési sérüléseket szereztek”. „Sokan megsérültek, nagyon sokan” - hangsúlyozta.

A mexikói állami olajvállalat, a Pemex közölte, a vezeték néhány órával azt követően robbant fel, hogy tolvajok illegális csapoló nyílást fúrtak rajta és helybéliek vödrökben gyűjteni kezdték a szétfolyó üzemanyagot. Egyelőre azonban nem világos, hogy pontosan mi okozta a robbanást.

A tragédia a Mexikóvárostól száz kilométerre északra fekvő Tlahuelilpan településén történt. Az üzemanyag-vezeték Tuxpan és Tula városok között fut.

A helyszínről készült korábbi felvételeken a vezetékből a levegőbe sugárban feltörő üzemanyagot lehetett látni, és embereket, akik vödrökkel próbálták a folyadékot begyűjteni. A robbanást követően készült videókon pánikszerűen menekülő emberek és az éjszakai égen a vezetékből magasra csapó lángcsóvák láthatók.

A helyi sajtó úgy tudja, a robbanás időpontjában több százan tartózkodtak a helyszínen. A hatóságok lezárták a térséget. A keletkezett tüzet a híradás időpontjában, helyi idő szerint péntek késő este még nem sikerült eloltani.

Andrés Manuel López Obrador
mexikói elnök a történtekre tekintettel kampányt hirdetett az üzemanyag-tolvajlás ellen, amely évente hárommilliárd dollár veszteséget okoz az államnak. Obrador felszólította a hatóságokat, hogy nyújtsanak segítséget az áldozatoknak.

A Pemex szerint tavaly félóránként történtek próbálkozások a vezetékek megcsapolására. A hidalgói kormányzó Twitter-üzenetben szólította fel a lakosságot, hogy tartózkodjon az üzemanyag-tolvajlástól, mivel ez életveszélyes. „Ez történt ma Tlahuelilpanban, s ez nem fordulhat elő többé” - írta Fayad. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS