2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elutasította a londoni alsóház a Brexit feltételeiről szóló megállapodást

2019. január 15. 21:49, utolsó frissítés: 23:14

A várakozásoknak megfelelően elutasította a brit törvényhozás alsóháza a kedd esti szavazáson az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó, Theresa May miniszterelnök által tető alá hozott megállapodást. A képviselők több mint kétszáz vokssal utasították el a Brexit-megállapodást, 202-432 arányban vetették el az indítványt. Ez a modern brit parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője azonnal bejelentette, hogy szerdán bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen.

Theresa May konzervatív párti miniszterelnök pedig közölte, hogy tekintettel a megállapodás elutasításának mértékére, a kormány tárgyalási és szavazási időt biztosít a Munkáspárt bizalmatlansági indítványának.

"Világos, hogy a parlament nem támogatja ezt a megállapodást, de arról semmit nem tudunk, hogy mi az, amit támogat" – értékelte az eredményt Theresa May, aki szerint a kormánya még bírj a parlament támogatását. Elmondta, ha a parlament bizalmat szavaz a kormányának, akkor folytatja a tárgyalást az EU-val és az ellenzéki pártokkal egy alternatív Brexit-megközelítésről, és a következő napokban meg fogja állapítani, hogy mit kell tennie annak érdekében, hogy a kilépési megállapodáshoz is megszerezze a képviselők támogatását. May jövő hétfőre ígért új javaslatot a parlamentnek.

"Minden nappal nő a bizonytalanság, a keserűség és a harag, miközben a britek azt szeretnék, hogy ez az ügy meg legyen oldva" – fejezte be a felszólalását a miniszterelnök, aki szerint mindenki azt szeretné, hogyha jó megállapodással lépjen ki az Egyesült Királyság az EU-ból.

Decemberben még elhalasztották a szavazást megállapodásról, amelyet csak nagy nehezen alkudott ki May az EU-val, kedden már szavaztak róla. A kilépés feltételeiről szóló megállapodást a bent maradó 27 tagország vezetői már jóváhagyták. Ahhoz, hogy érvényes legyen a brit alsóháznak is meg kellett volna szavaznia. Az alsóház döntése alapján a miniszterelnöknek és a kormányának három napja van előállni valamilyen B tervvel.

A Downing Street szóvivője kedd este jelezte, hogy Maynek nem áll szándékában lemondani.(mti/hvg/index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS