2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fideszes EP-képviselők üdvözölték a román elnökség programját

2019. január 15. 20:15, utolsó frissítés: 20:15

„A magyar néppárti delegáció meggyőződése, hogy a nyugat-balkáni régiónak mielőbb az Európai Unió szerves részévé kell válnia, és ezt a román uniós elnökségnek nemcsak a szavak, hanem a tettek szintjén is prioritásként kell kezelnie” – olvasható Deli Andor fideszes EP-képviselő írásbeli felszólalásában a román uniós elnökség programját tárgyaló plenáris vita kapcsán.

„A legutóbbi két uniós elnökség, Bulgária és Ausztria, kihasználva a nyugat-balkáni térséghez való hagyományos politikai és földrajzi közelségüket, prioritássá emelték az uniós bővítés kérdését. A prioritások nyomán stratégiákat és nyilatkozatokat fogadtak el, ám a bővítési folyamat inkább lassult, mintsem gyorsult volna, aminek bizonyítékául elég, ha csak egy pillantást vetünk a megnyitott csatlakozási fejezetek számára. Ez alapján sajnos úgy tűnik, hogy ha az EU valamit prioritásként kezel, az inkább a folyamat lassulását, mintsem a gyorsítását szolgálja” – emelte ki Deli Andor írásbeli hozzászólásában.

A képviselő szerkesztőségünknek küldött közleménye szerint örömmel tölti el, hogy a román elnökség programjában szintén kiemelten kezeli a bővítés kérdését és bízik abban, hogy ez végre a csatlakozási folyamatok dinamikájában is megmutatkozik majd. "Ehhez a néppárti magyar delegáció minden támogatást meg fog adni és Magyarország kormányával közösen támogatja a folyamatot, remélve, hogy megvalósítható lesz a 2025-ös csatlakozási határidő” – tette hozzá a fideszes politikus.

Járóka Lívia, az EP fideszes alelnöke is üdvözölte felszólalásában a román elnökség programját. Beszédében kiemelte, hogy a gazdasági különbségeken túl az alapvető jogokhoz való hozzáférést is biztosítani kell európai szinten. Hozzátette, hogy a tagállamok számítanak Románia tapasztalatára a szociális és regionális kohézió területén. „Bízom abban, hogy előkerül a szegénységgel kapcsolatos dosszié az új elnökség alatt, mivel fel kell karolni a 120 millió szegénységben élő európai állampolgárt” – hangsúlyozta a néppárti képviselő.

Záróbeszédében a romániai miniszerelnök, Viorica Dăncilă külön válaszolt Járóka Líviának, megjegyezve, hogy a kohézióval és felzárkóztatással kapcsolatban Románia évek óta pozitív eredményeket ér el, illetve hogy a szegénység problémáját az európai szintet túl is kezelni kell.

Románia 4 pillérre helyezte prioritásait a 6 hónapos elnökség alatt: A konvergencia Európája, Biztonságosabb Európa, Európa, mint egy erősebb globális szereplő, illetve Közös értékek Európája. Az első pillér kapcsán többek között a kohézió erősítését, a régiók közötti egyenlőtlenségek leküzdését, a fenntartható és egyenlő növekedést, illetve a digitalizáció és az innováció fontosságát emelték ki a plenáris vita során. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS