2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hogyan csináltak Sorosból tökéletes ellenséget? A Fidesz kampánytanácsadója elmondta a sajtónak

2019. január 15. 11:04, utolsó frissítés: 11:13

George Birnbaum, Orbán Viktor és sok más híres politikus (pl. Nixon, Tăriceanu vagy Netanjáhú) kampánygurujának üzlettársa beszélt arról, hogy hogyan hozták létre a Soros György ellen irányuló lejáratókampányt a Fidesz számára - írja a 24.hu.

A 2017 nyara óta intenzíven folyó Soros-ellenes kampány megszületésének hátteréről beszélt a több svájci napilap mellékleteként megjelenő Das Magazin nevű lapnak a támadássorozat egyik ötletgazdája, George Birnbaum, aki Arthur Finkelstein kampányguruval közösen teremtette meg a tökéletes ellenségképet a Fidesz számára.

A holokauszt túlélők családjából származó Birnbaum a kilencvenes években találkozott Finkelsteinnel és a tanítványai egyike lett, vagy ahogy őket nevezik a “kölykei” (Finkelstein’s Kids) egyike. A 2017-ben elhunyt Finkelsteinről a Magyar Narancs 2013-as cikkében lehet bővebben olvasni.

Finkelstein korán felismerte, hogy az választók félelmeire apellálva erős hatású negatív kampányokat lehet lefolytatni. A kampányszakértő szerint a jelölteknek az volt az ideális, ha nem a saját programjukat népszerűsítették, hanem folyamatosan az ellenfelet támadták, ezáltal pedig elérték a szavazók elnyomását (voter supression), azaz elvették azon választók kedvét a szavazástól, akik már előre eldöntötték, hogy nem a kiszemelt jelöltre szavaznak.

Ezek kombinációjából született meg aztán az úgynevezett elutasító szavazás (rejectionist voting) elmélete, amely abból állt, hogy a kampányban kijelöltek egy ellenséget, amelyet folyamatosan lehetett támadni és minden, a választók által rossznak ítélt dolgot rávetíteni. A választók félelmeit Finkelstein mindig precízen a közvélemény-kutatásokból olvasta ki.

Finkelstein és Birnbaum még akkor kezdett együtt dolgozni a Fidesszel, amikor Orbán még ellenzékben politizált, habár hivatalosan a párthoz közel álló Századvég Alapítvánnyal kötöttek szerződést. Birnbaum elmondása szerint már a választások előtt nem számítottak tényezőnek a szocialisták és még mai is alig hiszi el, hogy mennyire könnyű dolguk volt a velük való leszámolással.

George Birnbaum. Fotó: The Times of IsraelGeorge Birnbaum. Fotó: The Times of Israel


A következő kampány célpontja a “finánctőke” meg a “külföldi bürokraták” lettek, ehhez pedig az kellett, hogy a pénzügyi válságot követően Magyarországnak külföldi hitelekre volt szüksége, ennek feltételeit pedig a Világbank, az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) diktálta, ami nem volt kellemes az ország számára.

A 2018-as választásokra készülve már nem volt értelme az ellenzék nagyobb pártjait (MSZP, Jobbik) főellenségként beállítani és a nagy nemzetközi pénzügyi szervezetek sem voltak többé tényezők, ezért új ellenségkép után kellett nézni. Ehhez jött kapóra a stratégia miszerint a kampányokban sosem egy csoportot támadnak, hanem az azt megtestesítő személyt, illetve a tény, hogy a magyar miniszterelnök egy “drámaibb történelmi narratívát” kívánt létrehozni Magyarország számára. Ebben segítségére volt Schmidt Mária, a Terror Háza múzeum igazgatója is, aki kidolgozta a folyton megtámadott ország képét, amely az identitását és a kereszténységet védi.

Birnbaumék a “Magyarországot megtámadó finánctőke” motívumát fejlesztették tovább, úgy, hogy a negatívumokat egy személybe ötvözhessék, ez pedig Soros György lett. A Magazin egyik forrása elmondta, hogy telefonos közvélemény-kutatással mérték fel, hogy elég ismert személye-e Soros Magyarországon, ahhoz, hogy rá lehessen építeni a kampányt.

Soros azért bizonyult tökéletes ellenségnek, mert rá lehetett aggatni a régóta szitokszóként használatos liberális jelzőt, emellett pénzügyi spekuláns, aki mindeközben gyengébb kapitalizmust szeretne. Ráadásul nem is politizál formális keretek között, ezért nincsenek politikai eszközei, hogy visszavágjon. Sőt, még csak nem is él az országban.

Birnbaum erről így nyilatkozott a 24.hu által idézett Das Magazinnak: “Annyira nyilvánvaló volt. Ez volt az összes termékünk közül a legegyszerűbb. Csak be kellett csomagolni és piacra dobni.

A csavar az egészben Birnbaum elmondása szerint az volt, hogy miközben folyamatosan támadták a milliárdost az nem vághatott vissza, mert azzal “annál inkább alátámasztotta volna az állítást, hogy beavatkozik a politikába”.

A Fidesz hivatalosan sosem ismerte el, hogy együtt dolgoztak volna Finkelsteinékkel, de beszédes, hogy 2015-ben Habony Árpád, a miniszterelnök tanácsadója és az amerikai kampányszakértő közös céget alapított Londonban, amelyet annak halála után Habony vett át.

Birnbaum tagadta a 24.hu által idézett svájci magazinnak, hogy köze lenne a Magyarországon kívüli Soros-ellenes kampányokhoz, de megjegyezte, hogy a szabadon hozzáférhető ellenségképük olyan erős, hogy a világon bárhol alkalmazható.

A Magazin cikkében felhívja a figyelmet, hogy két zsidó származású kampányszakértő, Finkelstein és Birnbaum, által megalkotott ellenségkép nagyon hasonlít egy régi antiszemita toposzra, amely szerint a “gonosz, kapzsi zsidók világuralomra akarnak törni”. Birnbaum elutasította a vádat, mondván nem tudta, hogy Soros zsidó, ő pedig soha nem dolgozna együtt antiszemitákkal. Majd megkérdezte: “Ha valaki zsidó, akkor már nem is támadhatom meg?”

Birbaum a svájci lapnak elmondta, hogy nem érzi magát felelősnek az utóbbi időben elszaporodó antiszemita kampányok miatt, mondván: "A mi kampányunk senkit nem tett antiszemitává, aki azelőtt nem volt az. Legfeljebb mutattunk nekik egy új áldozatot, más nem történt." (das magazin/24.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS