2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Német szélsőjobboldali szál az ungvári KMKSZ iroda felgyújtási kísérletének ügyében

2019. január 15. 10:06, utolsó frissítés: 10:16

A Szabad Európa Rádió szerint január 14-én került sort egy krakkói bíróságon arra a tárgyalásra, amelyben gyanúsítottként hallgatták ki Michal Prokopowicz-ot a múlt évi ungvári Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) irodája felgyújtási kísérletének ügyében. A 28 éves lengyel férfi az Ungvár belvárosában található székházat 2018. február negyedikén egy másik lengyel férfi társaságában kísérelte meg felgyújtani. Az irodaház felgyújtása azonban néhány héttel később, február 27-én, sikerült egy másik gyanúsítottnak, akit azóta az ukrán hatóságok elkaptak.

Michal Prokopowicz, aki lengyel szélsőjobboldali mozgalmakkal áll kapcsolatban kihallgatása alatt azt nyilatkozta, hogy egy németországi újságírótól kapta utasításait a gyújtogatás célpontjáról. A megnevezett német újságíró, Manuel Ochsenreiter pedig a szintén szélsőjobboldali, bevándorlóellenes Alternatíva Németországért (AfD) párt egyik parlamenti képviselőjének tanácsadójaként dolgozott.

Manuel Ochsenreiter ügyvédje tagadja a vádat. Ochsenreiter a Zuerst! (Első!) német szélsőjobboldali lap szerkesztője. A Szabad Európa Rádió forrásai szerint kapcsolatban áll lengyel és orosz szélsőjobboldali szervezetekkel. Többek között azzal a lengyel Mateusz Piskorskival, aki alapító tagja volt az oroszpárti külpolitikát propagáló Zmiana (Változás) nevű szélsőjobboldali pártnak, és akit 2016-ban azzal a váddal tartóztattak el, hogy orosz és kínai kém. (rferl.org)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS