2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miniszterelnökségi államtitkár Madéfalván: egyetlen birodalom sem tekintheti másodrangú állampolgároknak a magyarokat

2019. január 07. 19:07, utolsó frissítés: 19:07

Egyetlen birodalom sem tekintheti másodrangú állampolgároknak a magyarokat, a magyarság a Kárpát-medencében mindenütt számíthat a magyar kormány támogatására - hangoztatta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hétfőn Madéfalván, a településen több mint két és fél évszázada történt vérengzés évfordulóján.

A Miniszterelnökség tisztségviselője a madéfalvi veszedelem több száz áldozatára emlékeztető, magyar kormánytámogatással nemrég felújított emlékműnél mondott beszédet, amelyet az MTI telefonos megkeresésére foglalt össze. Elmondta: a 255 évvel ezelőtti tragikus Vízkeresztre emlékeztető mementó egyrészt az áldozatoknak állít emléket, ugyanakkor a "kő súlyával" üzeni a következő nemzedékeknek, hogy nincs általános igazság a történelemben, a magyarok és székelyek igazságát a magyaroknak és székelyeknek kell kivívniuk.

Hozzátette: a magyarok nem szeretik a diktátumokat, és hajlandók életünket is áldozni egy olyan ügyért, amelyet jónak és fontosnak gondolnak, de elvárják - ahogyan a székelyek is elvárták egykor -, hogy egyetlen birodalom se tekintse őket másodrangú állampolgároknak, holmi perifériának, hanem tartsa tiszteletben a tárgyalások mentén kialakult jogok és kötelezettségek egyensúlyát, és mindenki tartsa magát az írott szerződésekhez.

"Ha pedig egy birodalom - legyen az éppen 255 évvel ezelőtt Bécs, vagy éppen most a székelyeknek Bukarest, vagy mindannyiunknak néha Brüsszel - nem tartja magát ehhez, akkor ott jogszerű az ellenállás, az ősi jogi alapelvek szerint" - mondta Orbán Balázs.

"A magyar kormány minden igyekezetével azon van, hogy növekvő ereje szerint, növekvő mértékben Székelyföldnek a gazdasági fellendítését, az elvándorlás elleni küzdelmét és a kisebbségi jogokért, illetőleg az autonómiáért folytatott törekvéseit támogassa" - hangsúlyozta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS