2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy szaúdi nő az életét féltve barikádozta el magát egy thaiföldi reptéren

2019. január 07. 18:23, utolsó frissítés: 2019. január 08. 10:49

Update: Hétfő este elhagyta a bangkoki repteret az a 18 éves szaúdi nő, aki a családja bosszúja elől szeretett volna Ausztráliába menekülni. Jelenleg az ENSZ menekültügyi főbiztossága vette védelme alá.

----------------------------------------------------------


A thaiföldi határőrség vezetője azt mondja, hogy a szaúdi nő, aki a hétvégén szökött meg családjától, ideiglenes belépési engedélyt kap az országba.

A bevándorlási hatóságok megpróbálták visszatéríteni Kuvaitba a 18 éves Rahaf Mohammed al-Qunun-t, ahol a családja tartózkodik. A lány hétfőn megtagadta, hogy felszálljon a városba tartó repülőre és elbarikádozta magát egy hotelszobában a bangkoki reptéren.

A tinédzser azt mondta, hogy attól tart, hogy ha visszamenne, a családja megölné őt, mert lemondott hitéről.

A thai hatóságok azt mondták, hogy a lány helyzetét az ENSZ menekültügyi ügynöksége fogja elemezni.

“A testvéreim és a családom és a szaúdi nagykövetség várni fog rám Kuvaitban. Az életem veszélyben van. A családom a legapróbb dolgokért is halállal fenyeget” - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek.

Jogvédő csoportok - beértve a Human Rights Watch-t is - aggodalmukat fejezték ki Rahaf Mohammed miatt. A lány azért ment Thaiföldre, mert ott akart felszállni egy Ausztrália felé tartó járatra, hogy ott adjon be menedékkérelmet.

A thai határrendészet vezetője azt mondta, mivel a lány a baj elől szökött meg, hogy a segítségüket kérje, nem fognak senkit a halálba küldeni.

Hétfőn a Thai ügyvédek benyújtottak egy végzést a bangkoki büntetőbíróságra, hogy megállítsák a lány kiadatását, de ezt a bíróság elutasította.

Thaiföld nem írta alá az ENSZ menekültügyi egyezményét és nem biztosít semmilyen törvényes védelmet a menedékkérőknek, annak ellenére, hogy az országban több mint 100 ezer menekült tartózkodik.

Hogy kezdődött az egész?

Rahaf Mohammed azt állítja, hogy amikor vasárnap megérkezett Bangkokba egy szaúdi diplomata, akivel a repülőről lejövet találkozott elvette az útlevelét.

Vasárnap Thaiföld úgy nyilatkozott, hogy a lányt deportálják, mert nem teljesítette a thai vízumhoz szükséges követelményeket. Ennek ellenére a lány azt állítja, hogy rendelkezik ausztrál vízummal és soha sem akart Thaiföldön maradni.

A bangkoki szaúdi nagykövetség azt mondta, hogy Szaúd-Arábiának nem volt meg az autoritása arra, hogy a lányt a repülőtéren tartsa, a lányt valójában a thai hatóságok állították meg, mert “megsértette a törvényeket”.

Phil Robertson, a Human Rights Watch Ázsia helyettes igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy úgy tűnik a thai kormányzat létre próbál hozni egy olyan történetet, amelyből az tűnik ki, hogy a lány vízumért folyamodott volna, ám azt megtagadták tőle, míg a valóság az, hogy a Rahaf Mohammednek közvetlen jegye volt Ausztráliába és nem akart belépni Thaiföldre. Ezzel a szakértő azt a feltételezést erősítette meg amely szerint a thai hatóságok közreműködtek Szaúd-Arábiával, annak érdekében, hogy a szaúdi tisztviselők kapcsolatba léphessenek vele, amikor az megérkezett.

Hogyan értesült a világ az egészről?

Rahaf Mohammed a közösségi média segítségével hívta fel magára a figyelmet. “Megosztottam a történetemet és a képeimet a közösségi médiában és apám annyira mérges lett, hogy ezt tettem… Nem tanulhatok és nem dolgozhatok az országomban, ezért szabad akartam lenni és azt tanulni és dolgozni, amit akarok” - mondta.

A Szaúd-arábiai nők a férfiak gondnoksági törvényei alá tartoznak, ami azt jelenti, hogy férfi rokonaik engedélye kell ahhoz, hogy dolgozhassanak, utazhassanak, megházasodjanak, bankszámlát nyissanak, vagy egyáltalán elhagyják a börtönt.

Rahaf Mohammed azt írta Twitteren, hogy úgy döntött megosztja a nevét és az adatait, mert most már “nincs mit veszítsen”.

A Twitteren menedéket kért a világ minden kormányától.
Egy fotó is megjelent róla a szobájában, amelyen állítólag a hatóságok a szobája előtt álltak, hogy feltegyék egy Kuvaitba tartó járatra.
Miért aggódnak a lány életéért?

Rahaf Mohammed al-Qunun a BBC-nek elmondta, hogy lemondott az iszlámról és attól fél, hogy a családja megölné, ha visszaküldenék Szaúd-Arábiába.

Az iszlám államban a vallásszabadság törvényileg nem védett, és azok az emberek, akik áttérnek az iszlámról egy másik vallásra, azt kockáztatják, hogy hitetleneknek vagy vallásukat elhagyóknak bélyegzik őket, ami bűncselekménynek számít és halállal büntetendő. Azonban a bíróságok az elmúlt években nem hajtottak végre halálos ítéleteket ez ügyben.

Egy másik változat, hogy Rahaf Mohammedet terrorizmussal vádolják meg hazájában, mivel az ország terrorizmus-ellenes törvényét és egy sor kapcsolódó rendeletet arra használnak, hogy cselekmények széles körét kriminalizálják, beleértve az ország hírnevének megsértését, a közrend károsítását, vagy “az ateista gondolat bármilyen formában való terjesztését”.

Egy felnőtt nőt, aki nem hallgat a gyámjára “engedetlenség” miatt is le lehet tartóztatni. Abban az esetben, ha egy nőt bármilyen indokkal fogva tartanak, a rendőrség addig nem engedi szabadon, amíg a gyámja érte nem jön. Még akkor sem, ha nem az illető nem követett el semmi súlyos bűncselekményt.

Rahaf Mohammed al-Qunun esete hasonló egy másik szaúdi nőéhez, a 24 éves Dina Ali Laslooméhoz, aki 2017 áprilisában utazott volna Ausztráliába, de a fülöp-szigeteki Manilla repterén megállították és visszavitték Szaúd-Arábiába a családjához.

Ő egy kanadai turista telefonját használta arra, hogy üzeneteket küldjön és egy videót is posztolt a Twitterre, amelyben azt mondta, a családja meg fogja gyilkolni őt. A sorsa azóta ismeretlen. (BBC)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS