2019. április 20. szombatTivadar
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Negyedik hete tüntetnek Belgrádban a kormány ellen

2018. december 30. 12:33, utolsó frissítés: 12:53

Mintegy 25 ezer ember vonult fel Aleksandar Vucic szerb elnök hatalma ellen tiltakozva szombat este Belgrád utcáin. Ez már a negyedik szombat, hogy a kormányellenes tiltakozók utcára vonultak a szerb fővárosban. A tiltakozók közül szinte senki sem viselte egyetlen párt jelvényét vagy zászlaját sem. A menet békés volt, és jó hangulatban vonult Belgrád belvárosában - jelentette az AFP francia hírügynökség.

Többen azt kiabálták, hogy Vucic tolvaj, illetve néhány tiltakozó "Elég a hazugságokból!" feliratú táblákat vitt magával. Sokan vittek magukkal sípot, amely Szerbiában a 90-es évek óta a politikai tiltakozások egyik rendszeres kelléke.

Vucic a héten kijelentette, hogy kész meghallgatni az embereket, de az ellenzék hazugságaira nem kíváncsi.

Vucic kormányzása ellen tavalyi elnökké választása óta nem tiltakoztak annyian, mint az elmúlt hetekben, és a felvonulók egyelőre hétről-hétre egyre többen vannak.

Az ellenzék azzal vádolja a nemzeti radikálisból Európa-párti mérsékeltté alakult Vucicot, hogy elhallgattatja az őt bíráló sajtót és a civil társadalmat.

A szombati tüntetést magánszemélyek, értelmiségiek és művészek szervezték ugyan, de a Szövetség Szerbiáért nevű sokszínű, laza pártszövetség is mögé állt. (mti/hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS