2019. április 20. szombatTivadar
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

India városi és vidéki munkásosztálya kétnapos általános sztrájkba kezd januárban

2018. december 27. 17:55, utolsó frissítés: 17:55

A jobboldali-nacionalista kormánypárt, a BJP neoliberális intézkedései miatt az indiai földművesek érdekvédő szervezetei eldöntötték, hogy csatlakoznak a szakszervezetek által meghirdetett januári, kétnapos, általános sztrájkhoz. Az ország tíz központi szerepet betöltő szakszervezete szeptemberben szólította fel az ország szakszervezeteit és konföderációit arra, hogy január 8-án és 9-én lépjenek általános sztrájkba.

Az India Kommunista Pártja (BKP) és a Kisan Sabha Együtt India (AKBS) parasztérdekvédelmi szervezet az ország vidéki részében folyó munka teljes, kétnapos felfüggesztésére szólította fel a földműveseket és a mezőgazdasági iparban dolgozókat.

A korrupció, a vallási alapú polarizáció (kommunalizmus), korporatizálódás kormánya van uralmon, amely folyamatosan népellenes és piacpárti intézkedéseket hoz – mondta Ashok Dhawale, az AKBS egyik frontembere. A BJP korábban már veszített Madhyában, Pradesh-ben, Chhattisgarh-ban és Rajasthanban, amint a dolgozók összefogtak ún. reformjaik ellen. Az elkövetkező napokban a népi ellenállás erősebb lesz, mint valaha – tette hozzá Dhawale a Peoples Dispatch-nek adott interjúban.

India Országos Bűnügyi Adatgyűjtő Ügynöksége szerint 2013 és 2016 között 48.104 földműves lett öngyilkos a kormány által támogatott és véghezvitt agrárpolitikai intézkedések miatt, amelyek a fölművelés vállalatiasítását támogatja, ami néha a nagyvállalatok érdekeit szolgáló erőszakos földelkobzással, földharácsolással jár.

P. Sainath – elemző újságíró – szerint India mezőgazdasági válsága már nem pusztán egy mezőgazdasági kérdés, sokkal inkább egy össztársadalmi válságról beszélhetünk, hiszen a világ egyik legnagyobb létszámú paraszt- és munkástömegének életmódjáról van szó, akik javaikat és életformájukat védik.

Dhawale szerint a kormány megtagadja a szegény földműves közösségektől a támogatást, míg a vállalatokat különféle juttatásokban részesíti. (criticatac.ro/lefteast)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS