2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Munkások foglalták el a Goodyear gumigyár egyik venezuelai üzemét

2018. december 23. 19:54, utolsó frissítés: 20:23

A Goodyear gumigyár valenciai (Carabobo szövetségi állam, Venezuela) üzemét elfoglalták annak dolgozói pénteken, miután az érvényben lévő munkatörvénykönyv értelében a nemzetközi vállalat december 10-én illegálisan felfüggesztette további működését a városban – írja Venezuela kormányának miniszterelnökségi irodája egy közleményben.

Eduardo Piñate a munkaügyi miniszter kormánya támogatásáról biztosította a munkásokat annak érdekében, hogy mielőbb be tudjanak újból állni dolgozni és vegyék át a gyár irányítását.

„A 149. munkatörvénykönyvi paragrafus érvénybe léptetését garantáljuk, amely a munkásosztály bizonyos körülmények közötti vállalkozásfoglalása felől rendelkezik, és kiállunk a dolgozók ezen utóbbi üzemfoglalása mellett is.” – mondta a miniszter.

Piñate elmondta, hogy az elkövetkező napokban egy vezető bizottság felállításán dolgoznak majd, amelyben az üzemi dolgozók képviselői, a minisztérium által küldött szakemberek és – amennyiben szándékában áll – az üzem korábbi vezetősége is részt vehet.

A Goodyear felfüggesztette egyetlen venezuelai üzemének tevékenységét december 10-én. 1200 munkásának adott egyetlen erre vonatkozó tájékoztatása az üzem bejáratánál található biztonsági fülkére aggasztott cetli volt, amelyet a munkás akkor találtak meg, amikor reggel bementek munkahelyeikre.

Dél-Amerikában a 2008-as gazdasági válságot, a 2011-es argentin gazdasági összeomlást követően egyre több példa volt arra, hogy a vezetőségek által hátrahagyott termelőüzemeket elfoglalták annak dolgozói és jogi úton is elfogadtatták azon igényüket, hogy szövetkezeti formában vegyék át a gyárak vezetését és folytassák a termelést. A gyárfoglaló mozgalom azóta egy egész szolidaritási gazdasági hálózatot épített ki magának, amely arra hivatott, hogy fenntartsák az előállított termékek eladási lehetőségét. (fightbacknews.org/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS