2019. április 20. szombatTivadar
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cunami tombolt Indonéziában: majdnem 200 halott, több mint 700 sérült

2018. december 23. 11:06, utolsó frissítés: 11:06

Súlyos szökőár csapott le az Indonéziához tartozó Szunda tengeri szorosra helyi idő szerint szombat este: már 168 halottról és 700 sérültről érkezett jelentés. Az áldozatok többsége belföldi turista, a legtöbben, 33-an Banten tartomány Pandeglang térségében vesztették életüket. A hatóságok szerint félő, hogy az áldozatok száma nőni fog.

A cunami a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében keletkezett, Banten és Lampung tartományokat érintette. A BBC-n olvasható beszámolók szerint egész nap érezhetően aktív volt a vulkán, és a cunami két hullámban érkezett, az első volt a nagyobb, erősebb. A közösségi médiában kering egy mobillal felvett videó, amelyen az látszik, ahogy egy helyi zenekar, a Seventeen koncertje közepén csap le a szökőár az együttesre és a közönségre:

Sutopo Purwo Nugroho, a katasztrófavédelem szóvivője közölte: a szökőárt vélhetően a szorosban lévő Krakatau vulkán kitörése, és az azt követő víz alatti földcsuszamlás váltotta ki. A cunami erejéhez a telihold miatti dagály is hozzájárulhatott.

Az indonéziai fővárostól, Jakartától 200 kilométerre fekvő Krakatau vulkán június óta több alkalommal is kitört. Pénteken 400 méteres magasságba lövellt hamufelhőket, az indonéziai geológiai ügynökség azt tanácsolta, hogy senki se közelítse meg a tűzhányó kráterének 2 kilométeres körzetét.

Beszámolók szerint egyes helyeken csaknem 20 méteres magassággal ért partot az árhullám. A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint Lampung tartományban több mint 100 épület összedőlt, sokan a romok alatt rekedtek. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS