2019. április 20. szombatTivadar
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Áder János aláírta a „rabszolgatörvényt”, és egyúttal boldog karácsonyt kívánt mindenkinek

2018. december 20. 19:04, utolsó frissítés: 19:39

Aláírta Áder János magyar köztársasági elnök az úgynevezett "rabszolgatörvényt". A magyar államfő a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapjára felkerült nyilatkozat szerint a jogszabályt három szempont szerint is megvizsgálta, és úgy értékelte, hogy a törvény alkotmányos szempontból nem kifogásolható.

A komoly tüntetési hullámhoz vezető tervezetről az államfő megjegyzi, hogy az új túlóra-szabályozás rendelkezéseit más európai országokéval is összevetette, és megállapította, hogy számos országban - például Egyesült Királyság, Dánia, Írország, Csehország - a túlóra mértéke a magyarországival megegyező vagy azt meghaladó mértékű.

Áder szerint a munka törvénykönyvének a munkavállalókat védő rendelkezései nem csorbultak, sőt, az eddiginél több túlórát csak a munkavállaló előzetes írásbeli hozzájárulását követően lehet végezni; a munkaadó nem büntetheti a munkavállalót azért, mert túlmunkát nem vállal, vagy a túlmunka vállalására vonatkozó korábbi nyilatkozatát visszavonja; a kollektív szerződések csak a munkavállaló javára térhetnek el az új szabályoktól; a túlmunkáért járó díjazást ezután is változatlan feltételekkel fizethetik ki a munkaadók; nem szűkült a szakszervezetek azon lehetősége, hogy a munkavállalóknak a kollektív szerződések révén még nagyobb védelmet biztosítsanak.

A magyar államfő szerint a munka törvénykönyvének módosítása az aggodalmak ellenére sem lehet akadálya annak, hogy "a munkavállalók karácsonya áldott, a két ünnep közötti időszak békés, az új esztendő pedig nyugodt legyen".

A "rabszolgatörvényként" elhíresült jogszabály vitáján hatalmas botrány tört ki a magyar parlementben december 12-én. A vita kezdetekor az ellenzék próbálta megakadályozni a szavazást azzal, hogy nem engedték fel az ülést vezető elnököt a pulpitusra. Majd amikor Latorcai János kormánypárti politikus a helyéről kezdte vezetni az ülést, szinte folyamatosan kiabáltak, sípoltak az ellenzéki képviselők.

A törvényjavaslat elfogadása után több este is tüntetések voltak Budapesten és Magyarország más városaiban is. A tüntetések egyik csúcspontja az volt, amikor ellenzéki politikusok ötpontos petícióban követelték a törvény visszavonását, a petíciójukat pedig a közmédiában is szerették volna beolvasni. A próbálkozásuk vége az lett, hogy Szél Bernadettet és Hadházy Ákost is kidobták a magyar közmédia székházából.

Pénteken várhatóan újabb tüntetés lesz. Arra a hírre, hogy Áder aláírta a túlóratörvényt, a Momentum azzal reagált, hogy "mennek füstbombát venni", az LMP pedig azt közölte, hogy Áder "nem a magyar emberek, hanem csakis a Fidesz és a külföldi vállalatok érdekeit tartja szem előtt". (hvg.hu, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS